Beroš riješio pitanje plaćanja prekovremenih sati zdravstvenim djelatnicima

07.05.2020. 13:05:00

U Ministarstvu zdravstva potpisan Dodatak III. Kolektivnom ugovoru kojim se više vrednuje rad zdravstvenih radnika i rješava plaćanje prekovremenih sati, a vrijedi od 1. travnja ove godine.

U Ministarstvu zdravstva potpisan je Dodatak III. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog sustava kojim se uređuje plaćanje prekovremenog rada tako da se za svaki odrađeni sat u prekovremenom radu, radnicima u postotku od osnovne plaće isplaćuje dodatak s osnova posebnih uvjeta rada, dodatak zbog iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi, te uvećanje plaće za znanstveni stupanj magistra znanosti odnosno znanstveni stupanj doktora znanosti. Time je konačno riješeno pitanje plaćanja prekovremenih sati što je bilo i predmetom sudskih sporova. Ovako uređenim dogovorom u dodatku kolektivnog ugovora se bitno povećava vrijednost sata prekovremenog rada u sustavu zdravstva, što će rezultirati i povećanjem plaće radnika koji će raditi prekovremeno.

Dodatak kolektivnom ugovoru, koji vrijedi od 1. travnja ove godine, u ime Vlade Republike Hrvatske potpisao je ministar zdravstva Vili Beroš, a sa strane reprezentativnih sindikata predsjednica Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Brankica Grgurić, te predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak.

“U Programu ove Vlade jedna od predviđenih mjera u sustavu zdravstva je i poboljšanje uvjeta i vrednovanja rada zdravstvenih radnika. Na tom tragu je i potpisivanje dodataka ovog kolektivnog ugovora o rješavanju pitanja prekovremenih sati što je ranije izazvalo i sudske sporove. Sada je povećana vrijednost prekovremenog sata u sustavu zdravstva, utvrđeni dodatci na uvjete rada i odgovornost zdravstvenih djelatnika za brigu o zdravlju i životima građana, kao i valoriziranje znanstvenih stupnjeva magistara i doktora znanosti,” - izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao da je u razgovorima sa sindikatima uvaženo stajalište i pravno shvaćanje Vrhovnog suda glede ovih pitanja.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak izrazio je zadovoljstvo ispred sindikata u čije je ime potpisao dodatak Kolektivnom ugovoru i naglasio: "Naši članovi dobit će ovim dogovorom sve što trebaju i što su očekivali, jer ne želimo ulaziti u nove tužbe i stvaranje dodatnih troškova.” 

Predsjednica Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Branka Grgurić izjavila je: "Potpisivanjem dodatka ispravljena je dugogodišnja nepravda, a nadam se da će biti riješen i problem dugova od ranije. Bitni su ljudi koji su odradili svoj posao.“

Vlada Republike Hrvatske donijela je 31. siječnja 2020.  Odluku o pokretanju pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske. Sredstva potrebna  za ovu provedbu potpisanog dodatka Kolektivnom ugovoru, koji vrijedi od 1. travnja ove godine, osigurana su za 2020. godinu i projekcijama za 2021. i 2022. godinu.

Izvor: av/Direktno.hr/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.