Bez milosti izrešetao sve redom: Pročitajte govor Mladog jastreba koji su mediji prešutjeli

21.09.2023. 14:15:00

BORKOVIĆ ZATRESAO VUKOVAR

Prigodnim programom u Vukovaru je protekloga vikenda obilježena 32. obljetnice Bitke za Vukovar i 204. brigade Hrvatske vojske. Uz sudionike obrane Grada Heroja i pripadnike brigade središnjoj svečanosti nazočili su i brojni državni dužnosnici koji su se i prigodno obratili.

Ipak, srčani govor Branka Borkovića sve je ostalo bacio u sjenu. Riječi legendarnog “Mladog jastreba” su se, na žalost, provukle provukle ispod radara – no ne i ispod našeg, piše Dnevno.hr.

Borković je, očekivano, vrlo strastveno govorio o trenucima obrane Vukovara, no ovu je prigodu iskoristio da se osvrne na vječne navode o “prodaji i izdaji grada”, te ukaže na nepravde i nelogičnosti koje su se dogodile u poraću (a događaju se i danas):

Mladi jastreb govorom “izuo iz cipela”

“Ubrzo nakon uspostave vlasti u RH, pokrenuta je jugo – komunistička mašinerija spregnuta sa srpskim nacističkim režimom Slobodana Miloševića s jedinim ciljem: uništenja svega hrvatskog i stvaranje nacističke tvorevine velike Srbije. Međunarodna zajednica je u tim vremenima pokušavala očuvati Jugoslaviju. Kao narod, bili smo prepušteni na milost i nemilost posljednjem bastionu komunizma u Europi. I da stvar bude gora, donijete su odluke o izvršenju potpunog embarga na uvoz oružja.”

Spomenuo je kako su NATO i tada EK tada bili nijemi promatrači i evidentičari zbivanja i kontrolori izvršenja blokade uvoza naoružanja.

“Današnja pozicija Republike Hrvatske kao punopravne članice NATO saveza i Europske Unije unutar Schengena, u eurozoni je za nas u ono vrijeme bila znanstvena fantastika. Možemo, kao narod biti ponosni na sva dosadašnja postignuća jer smo se isključivo sami izborili za svoje mjesto u slobodnom i demokratskom svijetu.”

“Zašto je Vukovar pao? Ne, nije pao, sravnjen je sa zemljom”

Borković je potom zaključio kako je vrijeme progovori i o temama koje se nameću svih ovih godina, poput “Zašto je Vukovar pao?”

“Ne, Vukovar nije pao, sravnjen je sa zemljom! Vukovar je razoren i ubijen! Može li i koliko dugo živjeti dijete u utrobi svoje majke ako mu odrežete pupčanu vrpcu? Pravo pitanje je, kada se govori o Vukovaru kako je tako dugo prkosio i živio? ‘Vukovar je prodan i izdan’, ‘Zagreb nije htio pomoći Vukovaru’… Što je od svega toga istina?”, kazao je i u podužem izlaganju podsjetio na tijek događanja na prostorima bivše općine Vukovar.

Dosta mu je povjesničara i redatelja “po narudžbi”

Nakon toga, Mladi Jastreb je zaključio da smo svjedoci poplave kojekakvih tzv. znanstvenih tumača i povjesničara po narudžbi, filmskih režisera i pisaca knjiga te raznih sljedbenika resavske škole a sve na temu obrane Vukovara.

“Sve se to plaća javnim novcem i bez kriterija. Sustavno se plasiraju kojekakve ‘istine’ tipa teorija zavjera pa sve do fantazija. Nemam uvida u materijale po kojima se obrađuje tematika iz obrane Vukovara ni u HVU a ni u Memorijalnom Centru DR ovdje u Vukovaru. Nemam nikakvih spoznaja o raščlambi borbenih djelovanja na prostoru istočne Slavonije s posebnim osvrtom na aktivnosti OG Vukovar – Vinkovci – Županja i tadašnje OZ Osijek.”

Kada se, rekao je, spomene mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja i zakon o aboliciji, mnogi i danas zazivaju rat i žale što je hrvatski istok oslobođen bez rata:

“Tuđman je pokazao vrhunac vojnog umijeća”

“Vrhunac vojnog umijeća je dobiti rat bez ispaljenog metka i zato hvala pokojnom prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na vrhuncu vojnog umijeća čime je cijelom svijetu pokazao snagu hrvatskog naroda i milosrđe pobjednika. To je ujedno i najbrža i najkvalitetnije izvedena mirovna operacija UN. Jedina mana je što nema slave generala kojih Hrvatska van Vukovara ionako ima na pretek.”

Podsjetio je i da Hrvatska nije slučaja država:

“Nitko ne reagira na bacanje cvijeća u Dunav”

“Nije sljednik ni ustaša ni partizana. Republika Hrvatska je naše dijete i djelo naše borbe. Svjedoci smo dugogodišnjeg sustavnog opstruiranja pojedinih institucija u prikupljanju dokaza o počinjenim ratnim zločinima. Vrlo često se namjerno izvrću teze i omogućuje se krvnicima da optužuju svoje žrtve. Već nekoliko godina pojedine srbonacističke skupine vrijeđaju dostojanstvo žrtve izvodeći performans tzv. bacanja vijenca u Dunav u centru Vukovara a da institucije pravne države ne reagiraju. Stalna je obaveza svih nas i institucija Republike Hrvatske, rješavanje sudbine svih nestalih da i njihove obitelji kao i svi mi nađemo svoj mir.”

Na kraju, Borković je istakao da Hrvatska mora biti majka svoj svojoj djeci.

“Nitko nema pravo preispitivati opravdanost naše borbe za samostalnu i suverenu državu Hrvatsku. Naša borba i namjere su jasne i čiste. Mi smo svoje časno izvršili. Tražimo da nam se osigura poštovanje i dostojanstvo života u starosti. Svi mi, hrvatski državljani imamo pravo i obavezu boriti se demokratskim metodama za bolji život svih njenih građana. Moramo učiniti sve što je u našoj moći da ostvarimo Hrvatsku kakvu smo željeli i za kakvu smo se borili.”

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:MORH / F.Klen

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.