Biden o oslobađanju talaca: "Hamas reagira samo na pritisak, ne vjerujte...."

25.11.2023. 10:00:00

Pozdravljajući oslobađanje 24 talaca od strane Hamasa nakon više od mjesec dana, predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je da ne vjeruje palestinskoj terorističkoj skupini "da će išta napraviti ispravno". Rekao je da jedino vjeruje "Hamasu da će reagirati pod pritiskom".

Predsjednik SAD-a Joe Biden u petak pozdravio je oslobađanje prvih 24 talaca u zamjenu za četverodnevno primirje kao dio dogovora između Izraela i Hamasa, nazivajući to "pozitivnim početkom". Međutim, istaknuo je da ne vjeruje Hamasu "da će išta napraviti ispravno", izvijestio je CNN.

"To je samo početak, ali do sada je išlo dobro", rekao je Biden novinarima u Nantucketu, Massachusetts. Hamas je oslobodio 24 talaca, uključujući 13 Izraelaca, 10 Tajlanđana i jednog Filipinca.

Biden je rekao da Hamas "nimalo ne mari za nevine palestinske civile". "Ne vjerujem Hamasu da će išta napraviti ispravno. Samo im vjerujem da će reagirati pod pritiskom", rekao je.

Biden je ponovio svoju predanost oslobađanju tri američka državljana, uključujući žene i djecu, koji nisu bili dio prvog skupa oslobođenih talaca u petak, prema CNN-u. "Nećemo stati dok ne dovedemo ove taoce kući i ne dobijemo odgovor o njihovom položaju", rekao je.

Predsjednik SAD-a rekao je da očekuje da će imena troje američkih državljana biti navedena u drugom popisu koji će biti objavljen u subotu. "Moj optimizam i očekivanje je da će to biti uskoro", rekao je.

Kada ga pitaju za sudbinu preostalih 10 Amerikanaca koji su još uvijek nepoznati, Biden je rekao: "Ne znamo sve njihove uvjete."

Rekao je da je proboj u pregovorima za oslobađanje talaca koje drži Hamas od napada te skupine na Izrael 7. listopada rezultat "opsežne diplomacije SAD-a".

Predsjednik SAD-a ponovio je potrebu za dvodržavnim rješenjem radi postizanja dugoročnog mira na Bliskom istoku.

"Dok gledamo prema budućnosti, moramo okončati ovaj ciklus nasilja na Bliskom istoku. Moramo obnoviti svoju odlučnost da slijedimo ovo dvodržavno rješenje gdje Izraelci i Palestinci jednog dana mogu živjeti jedni pored drugih u dvodržavnom rješenju s jednakom mjerom slobode i dostojanstva, dvije države za dva naroda i sada je važnije nego ikada", citirao ga je CNN.

"Hamas je pokrenuo ovaj teroristički napad jer se ničega ne boji više od toga da će Izraelci i Palestinci živjeti jedni pored drugih u miru", dodao je.

Izrael je počeo bombardirati Gazu kao odgovor na neviđeni i višestruki napad Hamasa na židovsku državu 7. listopada. Izraelske snage dalje su pojačale svoje vojne operacije pokretanjem kopnenog napada radi eliminacije terorističke infrastrukture Hamasa.

Sukobi su odnijeli oko 14.000 života u Gazi i oko 1.200 u Izraelu.

Izvorni autor: PDN/CNN/Foto:Reuters/screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.