Biden putuje za Poljsku, Zelenski o obrani Bahmuta: "Branit ćemo ga, ali ne po svaku cijenu"

20.02.2023. 10:19:00

Američki predsjednik Joe Biden putuje za Poljsku. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina nastavlja braniti Bahmut, grad u istočnoj regiji Donjeck kojeg Rusi već mjesecima pokušavaju osvojiti.

Američki predsjednik Joe Biden putuje za Poljsku, uoči obljetnice ruske invazije na Ukrajinu. Biden će u Varšavu stići sutra te će se susresti s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom, prenosi Dnevnik.hr.

Biden će se sastati i s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim. Razgovarat će o povećanju prisutnosti američkih trupa u zemlji.

Britanski obavještajci navode da će Rusija proglasiti da je zauzela istočni ukrajinski grad Bahmut na obljetnicu invazije neovisno o činjenicama na terenu, objavilo je britansko ministarstvo obrane u najnovijem izvješću.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u nedjelju u telefonskom razgovoru s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem da će poduprijeti njegov mirovni plan "na međunarodnoj pozornici".

Macron je "ponovno potvrdio svoju opredijeljenost za mirovni plan u deset točaka koji je predložio predsjednik Zelenskij i uvjerio ga da će poduprijeti tu inicijativu na međunarodnoj pozornici tijekom idućih diplomatskih događanja", istaknula je Elizejska palača.

Zelenskij je pak na Twitteru pohvalio "nastavak prijateljskog dijaloga" s Macronom i potvrdio da su razgovarali o "provedbi mirovnog plana".

Ovaj telefonski razgovor dogodio se nakon intervjua koji je francuski predsjednik dao za Journal du Dimanche, Figaro i France Inter, u kojemu je rekao da želi "poraz" Moskve u Ukrajini, upozorivši ipak na one koji "prije svega žele zgaziti Rusiju".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina nastavlja braniti Bahmut, grad u istočnoj regiji Donjeck koji Rusi već mjesecima očajnički pokušavaju osvojiti. Ukrajinski dužnosnici procjenjuju da je u gradu nakon višemjesečne ruske opsade i strašnih razaranja ostalo manje od 5000 civila.

U intervjuu za talijanski dnevni list Corriere Della Serra, Zelenski je rekao: "Rusi su ga potpuno razorili. Za nas je važno ga obraniti, ali ne po svaku cijenu, ne ako će svi umrijeti", izjavio je.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:AFP via Getty Images

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.