BiH: Policajac RS optužen za ratne zločine protiv civila

30.12.2020. 11:26:00

Tužiteljstvo BiH podignulo je u srijedu optužnicu za ratne zločine protiv dvojice bivših pripadnika vojske bosanskih Srba od koji je jedan djelatni pripadnik policije Republike Srpske.

Borislav Pjano (52), policajac u policijskoj postaji Foča te Spomenko Novović (54) koji su uhićeni prošlog tjedna sada su optuženi za progon civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi i kršenje odredbi Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Policajca Pjanu Tužiteljstvo BiH tereti da je 1992. godine na području Foče sudjelovao u zarobljavanju i nezakonitom zatočenju 17 osoba bošnjačke nacionalnosti. Pjano je zajedno s drugim osobama u njih pucao i ubio šest osoba a nakon toga su počinitelji zločina u kuću ubacili bombu te zapalili kuću i leševe ubijenih civila.

Ostale su zarobljene protjerali na teritorij pod nadzorom Armije BiH.

Pjano je također optužen za pljačku jedne žene i zlostavljanje zatočenog civila.

Novović je optužen da je hladnim oružjem osobno ubio pet civila bošnjačke nacionalnosti starijih od 70 godina. On je njihove leševe također zapalio zajedno s kućom u kojoj ih je pronašao i zarobio. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.