BILI SU ‘AJKULE’: Osnutak slavne specijalne jedinice iz Rijeke

29.03.2022. 12:37:00

UOČI 'KRVAVOG USKRSA'

Nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, čije održavanje i čiji rezultati nisu bili po volji velikosrpskim krugovima, dio srpskog stanovništva nije prihvatio novu demokratski izabranu hrvatsku vlast. Uskoro dolazi do pobune dijela srpskog pučanstva. Ni nakon osamostaljenja Republike Hrvatske situacija se nije poboljšala.

Te su okolnosti dovele da je ondašnji ministar unutarnjih poslova RH Josip Boljkovac zapovijedio 15. ožujka 1991. godine da se na području Hrvatske započne s formiranjem Posebnih postrojba policije.

Postrojba je u Rijeci osnovana je već koncem ožujka 1991. godine, ali prvo postrojavanje bilo je 8. travnja 1991. godine, zbog čega se taj nadnevak uzima za službeni nadnevak osnivanja SJP Rijeka.

Foto: Roberta F./Wikimedia

Specijalna jedinica policije Rijeka prva je borbena postrojba na području Primorsko-goranske županije. Tijekom Domovinskog rata pripadnici “Ajkula” djelovali su na ratištima od Slavonije, preko Like do Dubrovnika, a ključnu ulogu imali su u svim značajnijim akcijama Oluji, Bljesku, Maslenici i drugim. Na svom ratnom putu imali su osam poginulih i 56 ranjenih pripadnika, a jedna od ulica u gradu Rijeci dobila je ime po Marinu Jakominiću, zapovjedniku SJP koji je 1992. godine poginuo na Velebitu.

Specijalna jedinica policije Rijeka  djeluje i danas kao sastavnica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a svijetli put Jedinice nastavljaju članovi Udruge specijalne policije domovinskog rata “Ajkula”.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: SJP Ajkula

Izvorni autor: S.V./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.