BILI SU JEZGRA BUDUĆIH GARDIJSKIH BRIGADA! Danas obljetnica Jedinice za posebne zadatke MUP-a ‘Rakitje’

02.10.2021. 22:15:00

Obilježava se 31. obljetnica Jedinice za posebne zadatke MUP-a Republike Hrvatske “Rakitje”. Položeni su vijenci, zapaljene svijeće ispred spomen- obilježja poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima. Na obilježavanju je sudjelovao i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

“Doprinos u Domovinskom ratu gdje je svaki Tigar dao svoj maksimum, ali i poslije Domovinskog rata ostanak u postrojbama Hrvatske policije i Hrvatske vojske, to je slika Tigra iz Raktija, to je slika čovjeka koji je spremno prihvatio svoju ulogu i dao svoj doprinos”, poručio je Medved.

Od njih su ustrojeni legendarni Tigrovi

Jedinica za posebne zadatke MUP-a RH – Rakitje ustrojena je 1. listopada 1990., a u početku je popunjena polaznicima tečaja Prvi hrvatski redarstvenik. Od pripadnika Jedinice za posebne zadatke ustrojena je 15. svibnja 1991. godine i 1. brigada ZNG-a. Prekaljeni Tigrovi iz Rakitja dokazali su se na gotovo svim bojištima u Domovinskom ratu.

Prva intervencija Jedinice za posebne zadatke Rakitje bila je u Pakracu 29. prosinca 1990. godine.

Postrojba se uskoro, 7. i 8. siječnja 1991., raspoređuje na obrambene položaje na području Zagreba. Slijedi akcija 2. ožujka u Pakracu, gdje zajedno s ATJ Lučko uspostavlja javni red i mir, te u Kutini, Novskoj i Jasenovcu.

Slijedila je 31. ožujka 1991. akcija Plitvice, upamćena i kao Krvavi Uskrs. Tog je dana poginuo Josip Jović, pripadnik Jedinice iz Rakitja, koji je ujedno prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.