Bio je ‘u četničkoj jazbini‘, a generala Agotića je spriječio da pepeljarom gađa Andriju Rašetu

26.09.2020. 10:33:00

Predsjednik Tuđman je Stjepanu Adaniću povjerio ulogu pomoćnika ministra obrane, te pregovarača o povlačenju JNA iz Hrvatske

Stjepan Adanić, dosadašnji član Uprave Janafa, jučer je imenovan vršiteljem dužnosti predsjednika Uprave te kompanije. Kako je jučer nakon sjednice Vlade javnost izvijestio resorni ministar Tomislav Ćorić, 61-godišnji Adanić vodit će Janaf do dovršetka natječaja za imenovanje novog čelnog čovjeka tvrtke.

Tako je završena kratkotrajna kriza u upravljačkoj strukturi Janafa nastala uhićenjem dugogodišnjeg predsjednika Uprave te tvrtke Dragana Kovačevića. Adanić je u Upravu Janafa imenovan u veljači ove godine, a prethodno je radio u Janafu na poziciji pomoćnika direktora za pravne poslove. Ipak, od poslovne puno je bogatija Adanićeva društveno-politička karijera. Riječ je o čovjeku kojeg se može smatrati HDZ-ovim barakašem. Jedan je od osnivača stranačke podružnice na sjeverozapadu Hrvatske, a u razdoblju od 1990. do 1992. godine obnašao je funkciju gradonačelnika Varaždina.

Pregovarač

“Jedan sam od osnivača HDZ-a u Varaždinu. Priželjkivao sam prije, kao demokrat, mirnu diobu bivše države, no nažalost, to se nije dogodilo. Varaždin je tada bio grad i općina s više od 100.000 stanovnika, kao danas pola Varaždinske županije. Kao gradonačelnik i predsjednik kriznog štaba bio sam inicijator i pokretač svih događaja. Bila su to opasna vremena, prijetilo nam se i smrću”, pričao je kasnije.

U tom periodu sudjelovao u uspješnim pregovorima o predaji 32. korpusa JNA, čijim je oružjem značajno ojačana Hrvatska vojska. Temeljem tog uspjeha predsjednik Franjo Tuđman mu je povjerio ulogu pomoćnika ministra obrane, te pregovarača o povlačenju JNA iz Hrvatske i o oslobađanju hrvatskih zarobljenika iz srpskih logora. “Dogovorili smo razmjenu za 10. prosinca 1991. u Bosanskom Šamcu u BiH. Da bi razmjena mogla biti ostvarena, morao sam osobno otići tamo. Mislili su da neću ići i nadali su se da do razmjene neće ni doći.

Tu su se prevarili. Otišao sam u jazbinu JNA i četnika i osobno vodio rizičnu i dramatičnu razmjenu ratnih zarobljenika na njihovom terenu”, prisjećao se kasnije Adanić razmjene u kojoj su oslobođena 784 hrvatska zarobljenika. O Adanićevoj bliskosti s Tuđmanom iz tog perioda svjedoči i činjenica da je bio prisutan i na ručku tadašnjeg državnog vrha u Banskim dvorima 7. listopada 1991. netom prije neuspjelog atentata izvedenog raketama borbenog zrakoplova JNA.

Iz tog vremena datira i anegdota kako je na jednom pregovaračkom sastanku spriječio generala Imru Agotića da pepeljarom gađa generala JNA Andriju Rašetu, ali i antagonizam s Radimirom Čačićem koji je Adanića i varaždinske HDZ-ovce optuživao da su ga namjerno izrezali s povijesnih fotografija u monografiji o obrani Varaždina. Adanić je,pak, Čačićeve ratne zasluge ocjenjivao znatno skromnijima nego sam aktualni varaždinski župan:

“On se bio uključio u obranu pred kraj rata, bio je dobar dečko i ja ga pamtim iz tih dana,a za njegovo zalaganje u ratu predložio sam dr. Franji Tuđmanu da mu da Spomenicu Domovinskog rata, što je i dobio”. I Adanić je neko vrijeme figurirao kao mogući župan, ali kao kandidat HDZ-a u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ipak, to se nije ostvarilo, pa je 2007. u mandatu Ive Sanadera imenovan na poziciju državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti.

Političko iskustvo

Zadržao se tamo do dolaska Kukuriku koalicije na vlast, te kasnije vratio u Janaf. Ostao je stranački aktivan, pa danas u HDZ-u obnaša dužnost predsjednika stranačkog Odbora za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U bogatom životopisu ističe se i podatak da je bio prvi glavni urednik lista Hrvatski vojnik, autor je i koautor nekoliko knjiga iz područja prava, obrane i nacionalne sigurnosti, u ratu je stekao čin stožernog brigadira, a prije nekoliko godina je temeljem zakonskih odredbi promaknut u čin brigadnog generala.

Pri izboru Adanića na poziciju privremenog čelnika Janafa Vlada se očito vodila činjenicom da osim bogatog političkog iskustva, iznimno dobro poznaje odnose u kompaniji te može u relativno kratkom vremenu stabilizirati stanje izazvano korupcijskom aferom bivšeg čelnog čovjeka. Kako namjerava voditi Janaf, možda sugerira i rečenica kojom je sam Adanić sebe opisao: “Cilj mi je uvijek bio samo jedan - Hrvatska, a moto rad i samo rad.

Treba biti čvrst, principijelan i sustavno promišljati stvarnost. I u varaždinskom ratu, a i kasnije, poštivao sam moralnu proceduru, nisam dopuštao nepotrebne žrtve, poštujem život kao takav. Želja mi je bila uvijek živjeti u suglasju s ostalima, no kad nije išlo, branio sam domovinu i oružjem. No, nikakva zvjerstva nisam dopuštao”.

 

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Cropix

Izvorni autor: Marko Biočina

Autor: