Bio je u zatvoru, u ministarstvu je pretukao kolegu, ali Putin ga obožava: 'On je sad šef invazije'

25.06.2022. 12:47:00

SUROVI SERGEJ SUROVIKIN

Kad Putin njega šalje tamo, onda znate da je situacija jako loša, govore 'insajderi' bliski Kremlju. Dodaju i kako Putinu ovo nije prvo 'čišćenje' od početka invazije ..

Poznat je po brutalnosti, dvaput je zbog optužbi za nasilju i korupciju završio iza rešetaka, ali Putin ga svejedno obožava. Toliko da mu je prvo na povjerenje dao funkciju 'šefa zračno-svemirskih snaga', a sad, kad su se stvari u Ukrajini zagustile, postao je ključni čovjek za uspjeh u invaziji, piše 24sata .

Nemilosrdni Sergej Surovikin počeo je svoj nagli uspon u ruskoj vojsci dolaskom Putina na vlast. Iako je 90-ih dvaput bio u zatvoru (oba puta oslobođen) sa skandalima je nastavio i u novom tisućljeću. Tako je 2004. godine prebio jednog kolegu u ministarstvu. I ubrzo dobio promaknuće. Nastavio se penjati po hijerarhiji Putinove vojske, bio je i u Siriji, a prije nekoliko sati stigle su informacije kako je, u principu, postao glavni Putinov operativac za Ukrajinu, javljaju strani mediji.

- Od početka lipnja rusko zapovjedništvo vjerojatno je uklonilo nekoliko generala s ključnih operativnih zapovjednih pozicija u ratu u Ukrajini - stiglo je izvješće iz Britanije, koje tvrdi da je kontrolu nad "Južnom armijskom skupinom" (SGF) uzeo baš 'surovi' Sergej.

Russia's invasion of Ukraine
Foto: Stringer/REUTERS

Britanci tvrde da su 'bez posla ostali' zapovjednik Zračno-desantnih snaga general Andrej Serdukov, kao i zapovjednik Južne armijske skupine, general Aleksandar Dvornikov.

- Kad Putin njega šalje tamo, onda znate da je situacija jako loša - govore 'insajderi' bliski Kremlju. Dodaju i kako Putinu ovo nije prvo 'čišćenje' od početka invazije i da je na desetke visokopozicioniranih ljudi iz vojnog sustava dobilo otkaze i palo u nemilost ruskog vođe. 

Surovikin je navodno poslan u Ukrajinu zbog svojih uspjeha u Siriji, kad su pod njegovim vodstvom Rusi tamo ostvarili veća napredovanja. Od njega se očekuje da promijeni tijek rata i Putinu što prije donose pobjede na terenu.

Zbog svoje bliskosti s Putinom i sumnjivih računa nalazi se na popisu osoba pod sankcijama Zapada.

Izvor: 24sata/Foto: Mil.ru

Izvorni autor: Renato Jukić/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.