Bitka za Kašić, unutar Akcije Maslenica, izdvaja se kao najveća i ključna epizoda Domovinskog rata. Iako se o njoj rijetko govori, sudionici ove bitke zaslužuju duboko poštovanje, sjećanje ispunjeno ljubavlju i poštovanjem. U ovom trenutku, želimo se prisjetiti njihovog neizmjernog doprinosa.

Nakon završetka napada Hrvatske vojske, usmjerenih na odbacivanje okupacijskih snaga iz Zadra i kontroliranje masleničkog ždrila radi poboljšanja komunikacije između odvojenih dijelova Hrvatske, Kašić je postao poprište iznimno kritične situacije. Nakon napada 4. Gardijske brigade, prostor iza njih ostao je prazan, a nedostatak svježih snaga postao je ozbiljan problem.

U situaciji gdje su svježe srpske snage mogle prodrmati prazan prostor i ugroziti Zadar, hitno je bilo potrebno prebacivanje snaga iz Slavonije. Odlučeno je da to budu pripadnici 3. Bojne 3. Gardijske brigade iz Slavonskog Broda, poznate kao „Kobre“. Bez vremena za prebacivanje teške opreme, Slavonci su stigli na nepoznat teren, noseći samo osobno naoružanje i protuoklopne raketne bacače. Smješteni su u Kašić, gdje je počela 50-satna bitka, oblikovana u izazovu na terenu koji im je bio stran, borba gdje je Kašić nekoliko puta mijenjao vlasnike. S druge strane, elitne postrojbe Arkanovih Tigrova i tzv. Vukova s Vučjaka suprotstavile su se s više od tisuću ljudi, uključujući 17 tenkova.

U jednom trenutku tijekom bitke, dio hrvatskih snaga ostao je okružen u zaseoku Laketići. Zapovjednik bojne, pukovnik Kruljac, podiže sve raspoložive vojnike, uključujući i lakše ranjenike, razbijajući obruč oko hrvatskih postrojbi. Na kraju bitke, Kašić je konačno ostao pod hrvatskom kontrolom.

Pobjeda je došla po visoku cijenu - trideset šest Slavonaca, trideset šest sinova i braće, dalo je svoje živote u toj bitci. Njihova ustrajnost, hrabrost, upornost i žrtva ne smiju nikada biti zaboravljeni. Slavonci su platili visoku cijenu za hrvatsku slobodu u Domovinskom ratu, ne pristajući na političke kompromise. S ovom kolumnom odajemo počast i priznanje svima koji su dali svoje živote za Hrvatsku, posebno pozivajući ljude da, vraćajući se s juga, posjete Kašić, upale svijeću i izraze ljubav i zahvalnost trideset i šest hrabrih pojedinaca, istinskih hrvatskih ratnika. Neka njihova hrabrost i žrtva nikada ne izblijede iz naših sjećanja.

Izvor: PDN/Foto:Krešimir Cestar

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.