Bivši načelnik granične policije: Migracije prate kriminalne aktivnosti

26.11.2022. 12:50:00

Hrvatsku vrlo malo dijeli od ulaska u Schengen. Austrijski kancelar prošli je tjedan potvrdio kako će njegova zemlja podržati naš pristup šengenskom prostoru. Hrvatska očekuje zeleno svjetlo svih članica Europske komisije za taj ključni korak u trenutku kada raste broj ilegalnih migranata koji ulaze u Europsku uniju preko zapadne balkanske rute.

”Sada smo na razini 2015 godine, ali se nije o tome pričalo u medijima dok situacija nije eskalirala u Austriji i Njemačkoj. Sva žarišta koja imamo, dovela su do velikih migrantskih valova koji se balkanskom rutom, ali i svim ostalim rutama, upućuju prema EU. Zemlje koje imaju najdužu granicu su najopterećenije, a još se nije usuglasilo hoće li se raspodjela koja je dogovorena i izvršiti. Još ne postoji spremnost niti će je biti. Europa prolazi kroz još jednu krizu koja je posljedica rata u Ukrajini i ovo je vrlo ozbiljna situacija”, rekla je za HRT europarlamentarka Željana Zovko.

Europarlamentarac Valter Flego vjeruje kako ne postoji prepreka da Hrvatsku pristupu schengenskom prostoru.

”Hrvatska od 2015./2016. ozbiljnije radi na tome i prijelomni trenutak je bio listopad 2019. kada je Komisija jasno rekla svoje. Vjerujem da ćemo sa 1. siječnjem 2023. taj strateški cilj, na radost svih, ostvariti”, istaknuo je.

Bivši načelnik granične policije Zlatko Sokolar osvrnuo se na oružani sukob migranata na srbijansko-mađarskoj granici.

”Fenomen zakonitih migracija je vrlo složen, slojevit i prate ga kriminalne aktivnosti. Bitna je suradnja kako unutar države tako i međunarodnu policijska suradnja. Mi smo tijekom migrantske krize, ali i prije surađivali i sa srbijanskom, makedonskom, slovenskom i policijom BiH”, rekao je te istaknuo kako je temeljem te suradnje uhićeno preko 800 krijumčara koji zarađuju na leđima migranta.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto: Snimka zaslona

Izvorni autor: vpp/narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.