Bivši načelnik općine Čeminac ostaje u istražnom zatvoru

05.07.2022. 13:42:00

ZLATKO PINJUH

Zlatko Pinjuh je uhićen 21. travnja ove godine, u istrazi kojom su obuhvaćeni njegovi sinovi Marko i Ivan, zaposlenica općine Čeminac, zadužene za knjigovodstvo te zaručnica njezina sina

Sudac istrage osječkog Županijskog suda u utorak je odbio prijedlog obrane za ukidanjem pritvora bivšem načelniku baranjske općine Čeminac Zlatku Pinjuhu, izvijestili su u utorak s tog Suda, piše 24sata .

Nakon što je Pinjuh podnio pismenu ostavku na dužnost općinskog načelnika obrana je predložila ukidanje istražnog zatvora, smatrajući kako više ne postoji bojazan od ponavljanja kaznenog djela.

Nakon održanog ročišta sudac istrage nije prihvatio prijedlog obrane, te je ostavio na snazi pravomoćno rješenje o produljenju istražnog zatvora, jer se nisu u bitnome promijenile okolnosti zbog kojih je istražni zatvor po tom osnovu Pinjuhu i određen, priopćeno je sa Suda.

Glasnogovornik osječkog Županijskog suda Suda Miroslav Rožac rekao je Hini kako se Pinjuha, osim za kaznena djela koja je činio kao načelnik općine, tereti i za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja, te je sudac istrage odbio prijedlog za ukidanjem pritvora, smatrajući kako i dalje postoji mogućnost od ponavljanja toga i drugih kaznenih djela, koja nisu isključivo vezana uz obavljanje dužnosti općinskog načelnika.

Dodao je kako je protiv okrivljenika i dalje na snazi rješenje o produljenju istražnog istražnog zatvora od 27. svibnja, kojim mu je pritvor produljen za dva mjeseca.

Zlatko Pinjuh je uhićen 21. travnja ove godine, u istrazi kojom su obuhvaćeni njegovi sinovi Marko i Ivan, zaposlenica općine Čeminac, zadužene za knjigovodstvo te zaručnica njezina sina.

Uskok ih tereti za kaznena djela sprječavanja dokazivanja, zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti te pomaganje u tom kaznenom djelu.

Zlatko Pinjuh je, uz ostalo, osumnjičen da je kao načelnik Čeminca zatražio od dvoje zaposlenika općine da, kao svjedoci u kaznenom postupku koju se vodi protiv njega, lažno iskazuju u njegovu korist, te im je prijetio otkazom ukoliko to ne učine.

Osumnjičen je i da je 28-godišnjakinji, koja je zaručnica sina Pinjuhove 51-godišnje izvanbračne supruga, omogućio subvencioniranje stambenog kredita za kupnju stana, naloživši da joj se isplaćuje iznos u visini 75 posto mjesečne rate kredita.

Uskok je u siječnju 2021. godine pred osječkim Županijskm sudom podigao optužnicu protiv načelnika Čeminca Zlatka Pinjuha, njegovih sinova Marka i Ivana te još dvije osobe, a tereti ih se za zlouporabe u sufinanciranju stambenih kredita Pinjuhovim sinovima, kojima je općina oštećena za više od 231 tisuću kuna.

Izvor: 24sata/Foto: Screenshot

Izvorni autor: HINA/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.