Bivši SDP-ov zastupnik Tomislav Saucha osuđen na tri godine zatvora

21.03.2023. 17:28:00

Bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade u mandatu Zorana Milanovića, Tomislav Saucha te tajnica u Vladi Sandra Zeljko morat će ići u zatvor tri odnosno četiri i pol godine.

Naime, kako doznaje Jutarnji list, Vrhovni sud odbio je žalbe njih oboje na presudu zagrebačkoga Županijskoga suda u tzv. aferi dnevnice, kojom su u prosincu 2020. osuđeni na spomenute zatvorske kazne, čime je sada presuda postala pravomoćna.

Riječ je o jednome od najintrigantnijih slučajeva u hrvatskoj politici koji je započeo nalazom državne revizije iz 2017. iz kojega se otkrilo kako je za vrijeme tada bivše Vlade SDP-a isplaćen pozamašni iznos od oko 307.000 kuna za službena putovanja savjetnika predsjednika Vlade, a koja nisu bila “pokrivena” pratećom dokumentacijom.

Nisu putovali

Ubrzo su se javili sami savjetnici rekavši kako na tim putovanjima uopće nisu bili te je slučaj od administrativnoga propusta prerastao u potencijalno kazneno djelo. Nakon nekih mjesec dana izvida koje su provodili USKOK i policija, za zloporabe s dnevnicama uhićen je Saucha, koji je bio predstojnik kabineta premijera u vrijeme SDP-ove Vlade te mu je određen jednomjesečni istražni zatvor.

No, tu iznenađenjima nije bilo kraja. Naime, nakon izlaska iz istražnoga zatvora Saucha je sam istražio da je fiktivnih putovanja bilo i nakon njegova odlaska iz Vlade, odnosno i u mandatima premijera Tihomira Oreškovića i nakon toga i Andreja Plenkovića. Temeljem Sauchine prijave istraga je proširena i na tajnicu Sandru Zeljko, koja je sa Sauchom radila u Uredu premijera, ali i tamo nastavila raditi nakon što su Saucha i Milanović napustili Banske dvore.

Na kraju su oboje optuženi, Saucha i Zeljko za 590.098 kuna dnevnica plaćenih u razdoblju Vlade Zorana Milanovića te Zeljko sama za još 349.763 kuna dnevnica plaćenih u vrijeme narednih dviju Vlada, Oreškovićeve i Plenkovićeve.

Spasio Marića

U svibnju 2017., kada je protiv njega već bila pokrenuta istraga, Saucha je kao saborski zastupnik svojim glasom presudio ostanku tadašnjega ministra financija, a čiju je smjenu tražila njegova dotadašnja stranka SDP, spasivši tako Marićev položaj ministra, ali i čitavu Plenkovićevu Vladu od prijevremenih izbora.

Glavni dokaz USKOK-a na suđenju predstavljalo je grafološko vještačenje kojim je utvrđeno da je Saucha krivotvorio potpise savjetnika na dijelu putnih naloga, a što je obrana pokušala osporiti, no, kako se sada vidi, u tome nije uspjela. Nepravomoćnu presudu protiv Sauche i Zeljko u prosincu je donijela sutkinja Sanja Mazalin, no, zbog njezine smrti, na kraju ju je pisano obrazložila njena kolegica Renata Pražetina Kaleb.

Sauchi i Zeljko izrečene su petogodišnje mjere zabrane obavljanja državne dužnosti, odnosno službe. Oboje moraju vratiti i ilegalno pribavljenu imovinsku korist od gotovo milijun kuna, s time da 590.098 moraju platiti solidarno, a 349.000 samo Zeljko.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:arhiva/PDN/fah

Izvorni autor: PDN/narod.hr/sv

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.