Bivši ukrajinski veleposlanik: ‘Idemo u rat kao što ste vi Hrvati išli 1991. godine’

24.02.2022. 21:35:00

Početak ruskog vojnog napada na ciljeve u Ukrajini za HRT je iz Kijeva prokomentirao bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Markian Lubkivsky.

“Počelo je granatiranje i raketiranje cijelog prostora Ukrajine. Tenkovi se pokušavaju probiti na prostor Ukrajine s bjeloruske strane, napadnuti smo i s juga, s teritorija našeg Krima. Situacija je dosta napeta, ali nema panike. Idemo u rat kao što ste vi išli 1991. godine”, rekao je .

‘Umrijet ćemo, ali ostat ćemo braniti zemlju’

Lubkivsky kaže da Vladimir Putin laže tvrdeći da Rusija napada samo vojne ciljeve u Ukrajini.

”On je jutros rekao da počinje specijalnu operaciju na teritorijima tzv. republika Donjeck i Lugansk, a raketira objekte po cijeloj zemlji. Imam svoje iskustvo iz 1999., bio sam u Beogradu, ja znam što znači raketiranje. Kad se gađa objekt, ginu vojnici, a mogu biti i kolateralne žrtve. Umrijet ćemo, ali ostat ćemo tu i braniti svoju zemlju. Cijela Ukrajina je sada ujedinjena. Ako treba ratovati, ratovat ćemo. Idemo obraniti našu zemlju”, poručio je ukrajinski diplomat u javljanju za HRT.

Procjenjujući razvoj situacije, rekao je da se krajina oslanja na vlastite snage.

”Nama bi puno značilo kada bi svjetska međunarodna zajednica stala u obranu Ukrajine. Diplomatski, puno bi nam značilo da Rusiju izbace iz svih svjetskih saveza”, kazao je.

‘Normalni smo ljudi, želimo živjeti u miru’

Priznao je da ga je strah, ali da se ne boji braniti svoju zemlju.

”Brinem se za sve, za naše vojnike, za one dečke koji su sada na granici pod bombama.
Ovo je za nas točka s koje se nikad više nećemo vratiti u okrilje ruske federacije. On je izgubio Ukrajinu. Vjerujemo da će SAD i Njemačka stopirati projekt Sjeverni tok 2. Vjerujem da ćemo preživjeti bez ovog smrdljivog ruskog plina. Izborit ćemo se”, poručio je.

Na kraju je poručio: “Mi smo normalni ljudi. Hoćemo živjeti u miru, hoćemo odgajati djecu i raditi, ja vjerujem da će to stati, ali Zapad mora biti odlučan. Ja vidim samo diplomatsko rješenje. Ne može rješenje biti rat. Ja mislim da bi trebalo krenuti s pregovorima po liniji SAD – Rusija – Europska zajednica i zaustaviti Putina u početku”, zaključio je.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:pixabay

Izvorni autor: HRT/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.