BIVŠI VATRENI NAJBOLJI ‘Hrvat je bio ključna figura‘; Španjolci nahvalili Rakitića, a onda otkrili ‘pravog arhitekta‘ velikog trijumfa

01.06.2023. 09:45:00

Vodeći španjolski mediji uspjeh Seville ne seciraju kroz individualne fragmente nego veličaju kolektivni duh
  

Sedam od sedam! Sevilla je uspjehom okrunila i sedmo finale Europske lige. U ruletu jednaesteraca Sevillini su izvođači imali više koncentracije i preciznosti. Trener Rome Jose Mourinho za lošu karmu izgubljenog finala optužio je engleskog suca Anthony Taylora:"sudio je kao da je Španjolac"!

A pehar namjenjen pobjedniku Europske lige podigao je bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić. Ima simbolike u tom činu: Rakitić je prema učinku na portalu Sofascore dobio uvjerljivo najveću ocjenu (8.3) od svih sudionika finalnog ogleda na Puskas Areni u Budimpešti. Drugi najbolje ocijenjeni igrač Seville bio je Suso (7.8), potom Gudelj, Navas i Bono (svi po 7.5). U sastavu Rome najvišu je ocjenu dobio strijelac Paulo Dybala (7.3).

Rakitiću je budimpeštansko finale bio drugi trijumf u Europskoj ligi i četvrti trofej u UEFA-inim natjecanjima. Statistički, odigrao je cijelu utakmicu, u trajanju 131 minute. Iako je izgubio loptu kod gola Rome, preostali dio utakmice je dominirao. Imao je uspješnost dodavanja 87%, dva ključna dodavanja i jednu veliku šansu – pogodio je vratnicu.

image
 Foto: JOE KLAMAR Afp

Veliku noć Seville u Budimpešti podrobno opisuje i španjolska Marca. Rakitića doživljava kao jednu od ključnih figura andaluzijske momčadi, poglavito u segmentu kontrole igre. Usput, konstatatira kako Hrvat nije imao sreće kada je loptom pogodio okvir vratiju.

No, vodeći španjolski mediji (Marca i As) uspjeh Seville ne seciraju kroz individualne fragmente nego veličaju kolektivni duh andaluzijske momčadi, kojemu zasluge pripisuju treneru Jose Luisu Mendilibaru.

Talijanski mediji pak primarno se bave Rominom momčadi i dakako, trenerom Mourinhom. U glasovanju čitatelja Gazzette dello Sport najveću je ocjenu dobio Argentinac Dybala – sedmicu.

Hrvatski mediji fokus komentara s finala Europske lige u Budimpešti lociraju na Rakitića i njegovu izvedbu. A bivši je hrvatski reprezentativac u izjavi za njemački RTL kazao:

- Bila je ovo posebna noć za nas. Za moju obitelj, prijatelje... Svi su bili na tribinama Puskas Arene. Ovo mi je jedna od najdražih pobjeda u nogometnoj karijeri. Sevilla je pokazala koliko je velika. Učinak sedam pobjeda u sedam finala sve govori – konstatirao je Rakitić.

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Mladen Bariša

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.