Bivši zamjenik ravnatelja policije nakon oslobađanja zbog jurnjave postaje Božinovićev savjetnik

30.03.2021. 11:10:00

Josip Ćelić pravomoćno je bio oslobođen optužbi da je počinio prekršaj i uskoro preuzima novu funkciju

Nakon što je 28. listopada 2019. dao ostavku na mjesto zamjenika ravnatelja policije zbog toga što ga je "presretač" ulovio u prometnom prekršaju u ožujku te godine, Josip Ćelić bi uskoro trebao postati savjetnik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i preuzeti Stožer za zaštitu državne granice, koji je i prije vodio.

Ćelića je policijski presretač snimio 12. ožujka 2019. godine u Briševu kod Zadra i izmjerio brzinu od 166 kilometara na sat na cesti gdje je dopuštena brzina bila 50 kilometara na sat, a sedam mjeseci poslije snimka je objavljena na RTL-u, nakon čega je uslijedio Ćelićev zahtjev za premještaj na drugo radno mjesto, što mu je ravnatelj uvažio.

Prekršajni nalozi

Ćelić je pravomoćno bio oslobođen optužbi da je počinio prekršaj jer je sud uvažio njegovo objašnjenje da je tog dana bio na službenom zadatku u privatnom vozilu. Ćelić je izjavio i priznao isti dan nakon objave u medijima da je vozio i počinio prekršaj, ali i ustvrdio da ga se po zakonu za njega ne može kazniti, što se poslije u prekršajnom postupku i potvrdilo. Poslije je Ćelić javno izričito porekao da je ikad sudjelovao u bilo kakvoj opciji storniranja prekršaja ili nalaganja bilo kome da se sve zataška, što je također potvrđeno nalazima kontrole stručnog tima, a o čemu je i glavni ravnatelj policije Nikola Milina izvijestio javnost.

Praksa je bila da policijske uprave zbog velikog broja prekršaja na godišnjoj razini - a radilo se o otprilike njih milijun - počiniteljima šalju prekršajne naloge sa zaostatkom i do dvije godine. Ćelić je vodio projekt modernizacije i unapređenja rada prometne policije koji bi to sveo na sedam dana nakon počinjenja prekršaja.

"Kolateralna žrtva" tog prekršaja bio je i načelnik PU krapinsko-zagorske Darko Car koji je pak, 9. ožujka 2019. u Sabunikama uhvaćen kad je vozio privatnim vozilom brzinom 122,5 km/h na mjestu gdje je dozvoljena brzina bila veća za 50,3 km/h od dopuštene, i to nakon umanjenja za 10 posto sigurnosne razlike. O navedenom prekršaju policijski su službenici pismena sastavili naknadno, a procesuiranje pokrenuli također nakon već navedenih medijskih objava. Car je, nakon što je ta informacija objavljena u medijima, također zatražio razrješenje s mjesta načelnika PU krapinsko-zagorske.

Inače, unutarnja kontrola MUP-a ustanovila je i nezakonitosti u postupanju djelatnika zadarske prometne policije, pa su neki od njih i stegovno odgovarali, a bile su podnesene i kaznene prijave USKOK-u. Kako smo doznali, razlog zbog kojeg ministar Božinović vraća Ćelića na mjesto savjetnika kojem namjerava povjeriti poslove zaštite državne granice jest što se on u tome pokazao iznimno uspješnim i policajci na terenu zbog toga su ga cijenili.

Reorganizacija

- Kad si prvi dan rekao da ti nešto treba, mi smo to drugi dan na terenu i imali - opisuje nam jedan od operativaca u zaštiti granice način Ćelićeve brige o policajcima zaduženima za nadzor granice. Osim tog posla, ministar Božinović Ćeliću namjerava povjeriti i rad na preustroju policije s obzirom na njegovo 30-godišnje iskustvo u sustavu i činjenicu da je prošao sve razine rukovođenja te da je zadnja temeljita reorganizacija sustava bila prije 20 godina.

Iako svjestan da bi mogao biti pod lupom medija, ali i ljudi iz sustava, Ćelić, kako doznajemo, nije dvojio prihvatiti ponudu ministra Božinovića. Uostalom, ministar Božinović je svojedobno i izjavio da će ga vratiti na istu poziciju ako se dokaže da je nedužan te nije želio otići u mirovinu za koju je imao uvjete iako bi mu ona bila veća od policijske plaće.

Na mjesto vršitelja dužnosti načelnika PU splitsko-dalmatinske, prije mjesec dana vraćen je Slobodan Marendić na temelju naloga Nikole Miline, glavnog ravnatelja policije. Dotadašnji načelnik PU splitsko-dalmatinske Dražen Vitez je umirovljen, ali radit će kao šef korporativne sigurnosti u Podravki. Marendić je prije tri godine podnio ostavku nakon što je njegov sin pod utjecajem alkohola službenim policijskim vozilom udario u ogradu mosta na Bačvicama. Prije nego što je vraćen na poziciju vršitelja dužnosti, bio je načelnik Sektora za granicu splitske policije. 

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Bozo Radic/CROPIX

Izvorni autor: Dušan Miljuš

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.