Bjelorusija: Borci Wagnera uvježbavaju bjeloruske vojnike, Rusija negira umiješanost

14.07.2023. 16:37:00

Ministarstvo obrane objavilo video snimku kako Wagnerovi borci uvježbavaju bjeloruske vojnike

Ministarstvo obrane Bjelorusije objavilo je video snimku koja je razotkrila prisustvo boraca ruske plaćeničke skupine Wagner na vojnom poligonu u blizini grada Osipoviča, smještenom otprilike 90 kilometara jugoistočno od glavnog grada Minska. Snimka prikazuje Wagnerove borce koji uvježbavaju bjeloruske vojnike u različitim vojnim disciplinama, potvrdilo je bjelorusko ministarstvo obrane, prenosi 24sata.

Dogovor s Wagnerom

Nedavno su Bjelorusija i Rusija postigle dogovor kojim je okončana pobuna Wagnera koja se odvijala 23. i 24. lipnja. Tada je ta plaćenička skupina preuzela kontrolu nad južnim ruskim gradom Rostovom i započela pokret prema Moskvi, usput oborivši nekoliko vojnih helikoptera i uzrokujući smrt pilota. Prema dogovoru, vođa Wagnera, Jevgenij Prigožin, povukao je svoje plaćenike i pristao napustiti Rusiju, prihvaćajući bjelorusku ponudu da uđu u sastav redovne vojske ili se vrate civilnom životu.

Prigožin tvrdi da je cilj spriječiti rasformiranje, Putin naglašava zabranu privatnih vojski

Prigožin tvrdi da njegova namjera nije bila srušiti ruski režim, već spriječiti raspuštanje Wagnera, optužujući glavni stožer za nesposobnost. Od trenutka kada je napustio Rostov 24. lipnja, Prigožin nije viđen u javnosti. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da se sastao s njim u Kremlju 29. lipnja, ističući da ruski zakon ne dopušta postojanje privatnih vojski.

Pentagon tvrdi da Wagnerovi borci nisu aktivno uključeni u borbe u Ukrajini

U srijedu je ruska vojska priopćila da joj je Wagner vratio naoružanje, dok je Pentagon u petak objavio da borci Wagnera više ne sudjeluju "u značajnoj mjeri" u borbama na teritoriju Ukrajine. "U ovoj fazi, ne vidimo da Wagnerove snage sudjeluju u značajnoj mjeri u borbenim operacijama u Ukrajini", izjavio je glasnogovornik Pentagona, general Pat Ryder, na konferenciji za novinare.

Unatoč tome, Sjedinjene Američke Države vjeruju da se "većina" boraca Wagnera i dalje nalazi na okupiranim područjima u Ukrajini, dodao je glasnogovornik.

Izvor: 24sata/Foto:montaža PDN/Sputnik Profimedia/EPA

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.