Bjelovar: Vandalizam nad spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima

23.09.2020. 20:47:00

Šteta od 20 tisuća kuna epilog je vandalizma koji je zabilježila bjelovarska policija na Spomen području ”Barutana 1991” u Bjelovaru. Netom što je postavljen kao izložbeni eksponat, tenk T-55 se našao na meti drznika. Kako navode iz policije, u razdoblju od 18. do 21. rujna nepoznati počinitelj je razbio sedam pozicijskih svjetala, tri periskopa i ciljničku napravu na tenku.

-Odgovorna osoba Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije koje skrbi o Spomen području i izložbenom eksponatu izjasnila se kako je kaznenim djelom nastala šteta u iznosu od 20 tisuća kuna – navode iz policije.

Spomenuti tenk dio je uređenja Spomen područja ”Barutana 1991” koji se, između ostalog, uređuje za obilježavanje 29. rujna, Dana Grada Bjelovara i bjelovarskih branitelja. Tog su datuma na Barutani poginula 11–orica hrvatskih branitelja pri oslobađanju vojno–skladišnog kompleksa u šumi Bedenik koje je držala tadašnja JNA.

Slučaj majora Tepića

Podsjetimo kako je major bivše Jugoslavenske narodne armije Milan Tepić, koji je 1991. godine dignuo u zrak skladište oružja u šumi Bedenik kraj Bjelovara, pri čemu je poginulo 11 hrvatskih branitelja, otkriven 2017. godine u Beogradu. Spomenik Tepiću otkriven je tada povodom 26. godišnjice od 29. rujna 1991. kad je dignuo u zrak vojno skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava. Tepić, zapovjednik skladišta eksploziva na Barutani planirao je dići u zrak svih četiri skladišta, no u tome su ga spriječila četiri branitelja koji su time spasili Bjelovar i okolicu od opasnosti.

Predsjedništvo SFRJ je Tepića 1991. odlikovalo ordenom narodnog heroja Jugoslavije ”za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru”, a time je spomenuti postao zadnji pojedinac koji je dobio to priznanje. (ika)

 

Izvor: Bjelovar Live/Foto:Bjelovar live

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.