BLIŽI SE DAN ODLUKE Macan izračunao tko pobjeđuje na izborima u Hrvatskoj

02.04.2024. 19:07:00

Nakon što je i službeno krenula izborna kampanja, a Državno izborno povjerenstvo u subotu je objavilo da je primilo ukupno 165 pravovaljanih lista i da na izbore ide ukupno 2.277 kandidata, vlastiti sud o potpori političkim opcijama dao je i politički analitičar i PR stručnjak Krešimir Macan.

Prema njegovim riječima, HDZ je i dalje bliži formiranju vlade od koalicije Rijeke pravde, ali je istovremeno upozorio na moguće scenarije koji bi mogli promijeniti političku sliku. Tako je Macan na Facebooku objavio graf u kojem predstavlja broj mandata koje pripisuje svakoj opciji. “Jedno od meni najčešćih upućenih pitanja ovih dana jest kako stoje stranke po pitanju mandata dva tjedna prije parlamentarnih izbora.

To je jako nezahvalno odgovoriti, no zainteresiralo me, pa sam proveo cijelo popodne u proučavanju dostupnih podataka i pred vama je rezultat moje analize – HDZ je izgleda i dalje dosta bliži formiranju vlade od koalicije Rijeke pravde, no to je i razlog zašto predsjednik Milanović ne daje ostavku – svjestan je i on mogućih scenarija i ključne uloge predsjednika u povjeravanju mandata onome tko (ne)skupi 76 potpisa”, napisao je Macan na svojem blogu.

 

Izborne jedinice

Macan je istaknuo kako je izazovno prognozirati izborne rezultate u sustavu s deset izbornih jedinica, ali je proveo temeljitu analizu dostupnih podataka te iznio svoje stavove. “Ovo je samo jedan model da vidite kako je nezahvalno raditi bilo kakve prognoze u sustavu s deset izbornih jedinica jer je svaka priča za sebe. No, s objavom lista su neke stvari postale jasnije.

Prvo i najvažnije, nakon poguranca predsjednika Zorana Milanovića SDP-u, koalicija Rijeke pravde SDP-a, Centra i partnera može očekivati rezultat na razini prošlih izbora, što je odlično jer ne idu ponovno zajedno s nekim partnerima s kojima su tada postigli isti rezultat

Ali istovremeno i ograničavajuće jer nema puno prostora za rast jer su konkurenti na ljevici Možemo, Fokus Republiku, Nezavisnu platforma sjevera, Radničku frontu, IDS+PGS te čak Ričard nezavisni, dok se HDZ-u s desna uz Domovinski pokret i Most prijeti i Odlučnost i pravednost Karoline Vidović Krišto i brojne male desne opcije koja opet sve izlaze razjedinjene”, poručio je.

Faktor stabilizacije

Macan je dodatno analizirao stabilizaciju mandata u odnosu na prethodne izbore, posebno ističući podijeljenost umirovljeničkih opcija. Naglasio je da će bitka za glasove umirovljenika biti jedna od glavnih tema ovih izbora.

“Dodatni faktor stabilizacije mandata u odnosu na izbore 2020. je činjenica da su umirovljeničke opcije, kao i one krajnje desne, podijeljene – HSU ide kao koalicijski partner HDZ-a, dok politička platforma Umirovljenici zajedno nastupa samostalno i za malo ostaje ispod praga u svim izbornim jedinicama. Jedna od glavnih bitaka ovih izbora će biti upravo ta za glasove umirovljenika što potvrđuju obraćanja svih lidera upravo toj populaciji.

Podloga su bili rezultati parlamentarnih izbora iz 2020. godine, te dosad raspoloživa istraživanja javnog mnijenja, uključivo i zadnje javno raspoloživo istraživanje javnog mnijenja Crobarometar od 25.3.2024. godine. A možete pogledati i model za izbore 2020. – Izbori 2020: Male stranke na ljevici mogu poremetiti planove Restarta”, piše Macan.

Izvor: dnevno/Foto: Fah

Izvorni autor: I.G.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.