Bolnice u Hrvatskoj pripremaju se za koronavirus, a granična policija u slučaju opasnosti postupat će po uputama HZJZ-a

23.01.2020. 14:14:00

Koronavirus ubio je dosad 25 ljudi, više od 600 ih je zaraženo, javlja SkyNews. Samo dvoje preminulih je imalo manje od 60 godina, a 10 njih je već imalo neku bolest. Cjepiva protiv ovog smrtonosnog virusa nema i neće ga biti najmanje godinu dana.

U Wuhanu su zatvoreni aerodromi i željezničke postaje, a autobusi koji prometuju na duže relacije, metro linije i trajektne službe u tom gradu od 11 milijuna prestale su s radom u 10 sati, prenosi državna televizija CCTV. Na taj način prekinut je promet i unutar grada kao i prometne veze s ostatkom svijeta.

Naša je redakcija još jučer razgovarala sa Službom za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji su nam pojasnili prijeti li Hrvatskoj ovaj virus. “Ne može se isključiti unos virusa u Hrvatsku. U ovom trenutku, vjerojatnost je niska, ali informacije se mijenjaju iz sata u sat”, kazao nam je dr. sc. Bernard Kaić, specijalist epidemiologije.

Granična policija čeka upute HZJZ-a

Najveći problem u cijeloj priči su putnici koji dolaze iz Kine, pa smo se obratili Ministarstvu unutarnjih poslova s upitom hoće li granična policija, u svrhu preventive, dodatno provjeravati putnike koji dolaze iz Kine.

Iz MUP-a su nas uputili da se obratimo Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, s obzirom da u slučaju potrebe, granična policija u zračnim lukama postupa temeljem zahtjeva/uputa navedenog Zavoda.

Ipak, bolnice su u fazi pripravnosti, doznaje danas Večernji list.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da će danas donijeti odluku o proglašenju međunarodnog izvanrednog stanja, piše Večernji list te nadodaju kako se za ovu opaku bolest već pripremaju i u Klinici za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević”. Oni su već održali sastanke te rade na protokolima za prihvat pacijenata sa simptomima koronavirusa.

“Naša služba održala je sastanke, radimo na protokolima za prihvat takvih pacijenata. Nismo prometna, ali smo turistička zemlja, no imamo vremena ako se ta stvar, ne daj Bože zahukta, da se pripremimo”, kazao je doc. dr. sc. Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević”.

Izvor: 7dnevno/Foto:ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.