Boris Vujčić o ulasku Hrvatske u eurozonu: 'Već od danas trgovci mogu isticati cijene u eurima'

12.07.2022. 16:20:00

GUVERNER HNB-A

Ranije je ministar Zdravko Marić poručio kako je danas povijesni dan za Hrvatsku, a ulazak u eurozonu komentirao je i premijer Andrej Plenković koji je rekao da će se danas fiksirati i tečaj

Hrvatska je dobila i formalnu odluku o ulasku u eurozonu, koje je potpisao u Bruxellesu Zdravko Marić. Posljednji mu je to zadatak koji je odradio kao ministar financija i potpredsjednik Vlade. On odlazi, a u petak na njegovo mjesto dolazi Marko Primorac. 

- Ovo je povijesni dan za Hrvatsku, pet godina napornog rada se isplatilo. Sada je pred nama šest mjeseci tehničkih priprema, ali jasno je da smo članica eurozone - rekao je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić. 

Hrvatska je 20 članica eurozone, a guverner naglašava kako će to značiti puno više sigurnosti, piše 24sata .

- Zemlja će postati manje riskantna, to će biti bolje za građane, za poduzetnike, bit ćemo atraktivnija investicijska destinacija i u dugom roku će se to sasvim sigurno odraziti na rast standarda građana - istaknuo je.

Euro uvodimo od 1. siječnja iduće godine po tečaju od 7,53450.

Upitan može li se dogoditi da do tada kuna drastično naraste i padne pa da građani budu oštećeni, Vujčić je rekao kako ne očekuje da će se nešto bitno događati na tečajnom tržištu. 

Kamatne stope vjerojatno će se morati dići i u Hrvatskoj na jesen

- Ključno je da znamo točan tečaj po kojem će se konverzija raditi. 5. rujna počinje obaveza isticanja cijena i u eurima i kunama, tko želi može to napraviti i ranije, već sada, neki su i počeli, ali od sada po ovom tečaju kojeg od danas znamo - rekao je.

Govoreći o jačanju tečaja dolara prema euru, guverner je istaknuo kako je to prvenstveno zbog pariteta kamatnih stopa. 

- Drugim riječima, FED je već krenuo značajno u  ciklus povećanja kamatnih stopa dok je to Europska središnja banka tek najavila. Da bi euro ojačao potrebno je da ne dolazi do velikog "gapa" između kamatnih stopa na euro i na dolar, međutim ve ovaj mjesec očekujemo da Europska središnja banka poeti svoj ciklus dizanja kamatnih stopa, koje sigurno onda utjecati i na tečaj - rekao je dodavši kako će se kamatne stope vjerojatno morati dići i u Hrvatskoj zbog toga na jesen.

Što se bankomata tiče, Vujčić je rekao da očekuje da će većina bankomata biti od 1.1. na euru. 

- U vrlo kratkom razdoblju, možda 10-ak dana od 1. siječnja, će svi bankomati biti na euru - rekao je.

Jedan euro 7,53450 kuna

Ranije je ministar financija Zdravko Marić također ocijenio današnji dan kao povijesnim za Hrvatsku, a ulazak u eurozonu je komentirao i premijer Andrej Plenković nakon sastanka s crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem.

- Ispunjavali smo sve kriterije, kao i Plan koji je u cijelosti ispunjen, prilagođavali zakone. Veliki događaj je da će se danas fiksirati tečaj, jedan euro bit će 7,53450 kuna - rekao je podsjetivši kako od 5. rujna službeno počinje s dvojnim iskazivanjem cijena u kunama i eurima. 

A pozvao je sve subjekte, ukoliko to mogu, da s dualnim iskazivanjem cijena počnu čim prije kako bi se građani što lakše prilagodili na euro.

Izvor: 24sata/Foto:screenshot

Izvorni autor: Nikol Zagorac, Tina Ozmec-Ban / 24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.