Božinović: Kafići i restorani mogu raditi do 22 sata, nema glazbe, potreban razmak

26.02.2021. 13:17:00

U ponedjeljak će se epidemiološke mjere popustiti, a doći će i do otvaranja terasa i restorana. Također, bit će dopušteni sportovi u zatvorenom, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Najavio je to u četvrtak premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade, a više detalja upravo iznosi Stožer civilne zaštite RH.

Danas je zabilježeno 505 slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj. Broj trenutno oboljelih aktivnih slučajeva je 3046.

– Testirano je 1,332.840 osoba. U posljednja 24 sata testirano je 5071. Na bolničkom liječenju je 780 osoba, 73 su na respiratoru. novih na respiratoru je 10. U protekla 24 sata u bolnicu su primljena 54 pacijenta i 54 su otpuštena. U posljednja 24 sata oporavilo se 378 osoba.

– U posljednja 24 sata preminulo je 14 osoba. 5503 osobe su preminule od početka epidemije. Najmlađa preminula osoba u zadnja 24 sata imala je 57 godina, imala je dijagnoze iz područja kardiovaskularnih bolesti. Prosječna dob preminulih je 75 godina, radi se o osobama s više komorbiditeta, izvijestila je Vera Katilinić Janković, pomoćnica ministra zdravstva.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da bilježimo porast oboljelih od gotovo 35 posto na tjednoj razini.

– Trenutna 14-dnevna incidencija na 100.00 je 122,7. Najvišu ima Dubrovačko-neretvanska županija 334,1, a najnižu Istarska županija 27,8. Kad pogledamo u Europi situaciju, Hrvatske je na trećem mjestu. Nižu incidenciju imaju samo Finska i Danska, a najvišu ima Češka. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika u Hrvatskoj je 346,6 što nas stavlja na 19. mjesto u EU. Danas imamo 10 posto udio pozitivnih u ukupno testiranima. Prosjek u zadnjih 7 dana je 7,2 posto, a prosjek u zadnjih 14 dana je 6,5 posto. Halmed je zaprimio 1074 prijave sumnji na nuspojave na cjepiva protiv Covida, 868 na Pfizer, 65 na Modernu i 139 na cjepivo Astra Zenece, rekao je Capak.

Ministar Vili Beroš je nastavio o važnosti odgovornog ponašanja.

– U zadnjih nekoliko dana smo se smjenjivali na najbolje mjesto s Dancima, a danas smo 4. Ispred nas su Finska, Danska i Njemačka. To i izazovi u isporuci cjepiva, pooštravanje mjera, samo su podsjetnik koliko je situacija neizvjesna. U kontekstu relaksiranja mjera, trebam napomenuti da se ne smije relaksirati i naše ponašanje i naša odgovornost, upravo suprotno. To je razlog više da se odgovorno ponašamo i borimo za očuvanje ove relativno dobre epidemiološke situacije.

Ministar Davor Božinović iznio je detalje o popuštanju mjera.

– Kao što smo i najavili počinjemo s blagim popuštanjem mjera. Naglasak je na razmaku, istaknuo je ministar Davor Božinović.

– Nastavili smo s blagim popuštanjem mjera i to onih koji se odnose na ugostitelje i sport. Omogućeno je svim objektima da mogu usluživati goste na otvorenim terasama. Radno vrijeme može biti od 6 ujutro do 22 sata. Dozvoljen je rad samo na otvorenim dijelovima. Pregrade od pleksiglasa ili stakla oko terase moraju se maknuti, zrak mora strujati cijelo vrijeme. Treba osigurati razmak među gostima, stolovi i stolci moraju bit razmješteni, mora biti metar i pol razmaka od svakog stolca, a među stolovima treba biti tri metra, rekao je Božinović. Kaže da se najveći broj korisnika izračunava po veličini terase i taj broj mora biti istaknut.

Nije dopušteno puštanje glazbe, a u prostor objekta može se ići samo s maskom na WC.

Što se tiče treniranja u zatvorenim prostorima, kazao je da nakon svakog treninga treba temeljito očistiti dvoranu i rekvizite.

– Omogućava se treniranje u zatvorenim objektima, ali uz pridržavanje mjera. Dvorane moraju biti redovito provjetravane, broj ljudi je ograničen, jedna osoba na 20 kvadrata minimalno. Ta obavijest mora biti jasno vidljiva. Dopušteni su treninzi, bez kontakta među sportašima. Treninzi nogometa i slično mogu se održavati, ali na način da se radi na kondiciji, bez kontakta. Nakon svakog treninga dvorana se temeljito čisti i prozračuje. Preporuka je da se svlačionice i tuševi ne koriste. A ako je to nužno, treba organizirati da u svlačionicu ne ulaze više od dvije osobe odjednom. Prilikom dolaska i odlaska treba imati masku, kazao je Božinović.

Britanski soj koronavirusa

– Ukupno u bolnici je do jutros otpušteno 1571 bolesnik. Preminulo ih je 215. Jutros smo imali 53 bolesnika, sedam ih je na intenzivnom liječenju. Godina je bila zahtjevna, čak i za ovakvu instituciju koja se 120 godina bavi infektivnim bolestima. Doista, bilo je iznimno zahtjevno organizirati stare prostore, većina ih je stara kao bolnica. Nema dovoljno ljudi, infektologa, radiologa, medicinskih sestara… Svi su dali svoj maksimum u borbi s novom bolešću, kazala je prof. dr. sc. Alemka Markotić.

Za britanski soj koronavirusa ističe da još nema dovoljno podataka.

– Spomenula sam opservacije u Europi, ni oni nemaju pouzdane podatke. Procjena je da taj soj u Europi preuzima primat. Najsvježija informacija je da se u dva igrača Hajduka dokazao britanski soj. I u više uzoraka iz Dubrovačko-neretvanske županije je dokazan britanski soj, kaže.

– Nema još dovoljno podataka što se tiče djece. Sve što je rečeno je neki dojam, opservacija, ona nije objavljena kao studija da bi se mogli vezati za to i reći da se brže širi među djecom. Ali kako se epidemija širi, može se očekivati da zahvaća i djecu. Nije mi poznato da je objavljeno da kod djece ovaj soj izaziva teže oblike bolesti, to nije znanstveno utvrđeno niti kod odraslih. Problem je kad se virus puno brže širi, on puno brže ulazi u tu populaciju, povećava se mogućnost infekcije. Ako se brže širi, za očekivati je da će unutar obitelji lakše prelaziti na djecu. Ali to su sve kalkulacije. Djeca se sva mogu testirati”, rekla je prof. dr. Markotić.

O karanteni

Capak je istaknuo da će danas biti objavljene nove upute o karanteni i testiranju. Karantena za sve bit će vraćena na 14 dana.

– Mi ćemo svu karantenu vratiti na 14 dana. Ona je bila spuštena na 10 dana, to je napravljeno uglavnom radi bržeg povratka zdravstvenih djelatnika. Sad ćemo to vratiti jer je većina zdravstvenih djelatnika cijepljena. Imamo manje oboljelih, ali ne znamo koliko je britanskog soja u populaciji. To će biti objavljeno danas, rekao je Capak.

O Covid-putovnicama

-Svi razmišljaju, naravno da razmišljamo, vode se razgovori. To je jedna od tema Europskog vijeća, ja ne znam detalje, najbolje je pričekati i vidjeti. Mi možemo tumačiti neke od izjava. Dakle, ja bih rekao ovako: svi o tome razmišljaju, malo tko to dovodi u pitanje, vrijeme još nije s obzirom na cijepljenje, a i pitanje kako će se na razini EU postići koordinacija, kazao je Capak.

O kruzerima

– Dopustili smo pristajanje kruzerima do 200 putnika. To je izuzeće od generalne zabrane. S obzirom da se već sada razgovara na relacija agencija i vlasnika kruzera, ako bismo sada imali zabranu na snazi, naši turistički djelatnici ne bi bili u ravnopravnoj poziciji, rekao je Božinović.

Izvor: narod.hr

Izvorni autor: Hina/gs/FAH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.