Božinović: Koncentrirat ćemo se na kažnjavanje zbog kršenja mjera

21.10.2020. 15:45:00

Predsjednik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u srijedu da će se oni, u situaciji dok broj zaraženih koronavirusom raste, najviše usredotočiti na kažnjavanje svih ponašanja koja nisu u skladu s epidemiološkim mjerama, posebice kad je riječ o pravnim osobama.

Božinović je tijekom posjete Jastrebarskom izjavio novinarima da ne bi bilo potrebe za dodatnim aktivnostima sprječavanja širenja zaraze koronavirusa kad bi se već donesene mjere primjenjivale onako kao su zamišljene, ispregovarane i u konačnici propisane.

Pratimo situaciju, brojevi rastu, brojevi rastu i izvan Hrvatske, rekao je Božinović, naglasivši da će se oni najviše koncentrirati na propisane mjere, posebice obveze pravnih osoba koje organiziraju događaje ili se bave gospodarskom djelatnošću s fluktuacijom ljudi

Pritom će biti usmjereni, kazao je, na sankcioniranje svih ponašanja koja nisu u skladu s epidemiološkim mjerama.

Ustvrdio je da su uložili veliki napor, uključujući Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je donio detaljne preporuke za sve gospodarske i socijalne aktivnosti kako se ne bi zatvorili.

„To je napor koje je pretočen u konkretne preporuke Stožera”, rekao je Božinović pozvavši sve građane da se pridržavaju tih mjera jer je to jedini načni da se uspori širenje virusa u Hrvatskoj.

Naglasio je da se građani sve dok traje epidemija trebaju suzdržati od velikih druženja, privatnih zabava i sastajanja.

Napomenuo je da oni mjere propisuju za javne događaje, dok ono što se događa u domovima ne mogu i ne žele kontrolirati. Upozorio je, međutim, da se upravo u tim okolnostima građani najviše opuste zbog čega dolazi do širenja virusa kad se vrate svom domu ili idu na radno mjesto.

„Nije ovo velika filozofija. U praksi nije ugodno ni lagano nositi masku kad ne možemo održati fizičku distancu, ali to nije toliko teško dok je to jedini način da se prebrodi kriza", poručio je.

Stožer, istaknuo je, može donositi odluke i epidmeolozi propisivati preporuke, ali se ništa neće postići ako građani to ne prihvate.

Božinović je najavo pojačane inspekcije usmjerene na neodgovorno ponašanje, objasnivši da će se sankcionirati organizatori i vlasnici objekata ako se u njihovom objektu ne pridržavaju mjere i naveo da je primjerice za plesanje u klubovima propisana sankcija od 30 tisuća kuna.

Novinarima je odgovorio da se policijski sat neće uvoditi kao što je to učinila Slovenija u kojoj je također zabilježen značajan broj novih slučajeva zaraze.

Sad smo tek na početku jesenje-zimskog razdoblja za koje nitko ne može reći do kojih vrhunaca može ići ova epidemija pa je jedini način da se svatko za sebe drži mjera i virus će sporije funkcionirati u stanovništvu, zaključio je.

Izvor: Hina/Foto:Fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.