Božinović najavio još veće otvaranje od 1. srpnja: Cijepljeni, preboljeli i oni s negativnim testom mogu svuda, status će dokazivati putem aplikacije na mobitelu

18.06.2021. 11:30:00

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 113 novih slučajeva zaraze koronavirusom na 4436 testiranih, trenutno je u cijeloj zemlji aktivno 700 slučajeva. Na bolničkom liječenju je 313 Covid pacijenata, od kojih je 25 na respiratoru, dva više nego prethodnog dana. Umrle su tri osobe, ukupno 8168 od početka epidemije u Hrvatskoj

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je na presici Stožera civilne zaštite da je u prošlom tjednu, od ponedjeljka do petka, bilo 814 oboljelih, dok je ovog tjedna bilo 468, što je za 42 posto manje.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i šef Stožera, najavio 'još veće otvaranje' od 1. srpnja na način da će cijepljeni, preboljeli i oni s negativnim testom moći obavljati djelatnosti i sudjelovati na okupljanjima bez ili uz smanjen opseg pridržavanja posebnih epidemioloških mjera. Status će dokazivati putem aplikacije na mobitelu.

'Od idućeg tjedna bit će omogućeno da se na pametnim telefonima može instalirati aplikacija koja će momentalno moći očitati QR kod s digitalne potvrde i zasvijetlili zeleno ili crveno', kazao je Božinović.

Osnažit će se uloga lokalnih vlasti kojie će davati suglasnost za manifestacije uz najvišu razinu sigurnosti.

'Radi se o zahtjevnoj zadaći, pa smo po prvi put odlučili o tome dva tjedna unaprijed, kako bi svima dali vremena da se pripreme i organiziraju kad je u pitanju provedba te odluke', rekao je Božinović.

Znači, ostaje na snazi zabrana okupljanja više od 100 osoba do 24 sata, osim ukoliko se radi o događaju ili javnom okupljanju na kojemu sudjeluju samo osobe s EU digitalnom Covid potvrdom. Na događanjima gdje će biti prisutni navedeni ljudi okupljanje može trajati i dulje od ponoći, uključujući i svadbe, uz suglasnost lokalnih vlasti.

Po pitanju kafića, posluživat će se gosti koji sjede. 'Ostaje i mogućnost tzv. izdavanja za van, ali okupljanje treba ograničiti na dio koji pripada ugostiteljskom objektu, jer vidimo da se tu stvaraju gužve', rekao je Božinović, najavljujući da će tražiti od lokalnih stožera preveniranje takvih okupljanja.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: S. S. /Foto:Slavko Midzor/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.