Božinović o aferi Janaf: Nisam znao za izvide, takav je zakon

23.09.2020. 19:16:00

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže kako nije znao za izvide u aferi Janaf. Dodao je kako ne može znati niti u bilo kojem slučaju izvida koje provodi policija u koordinaciji s USKOK-om i DORH-om

'Takav je zakon. Glavni ravnatelj me izvijestio večer prije da je dovršeno kriminalističko istraživanje, da je došlo do uhićenja i da će sutradan biti privedene još osoba', komentirao je aferu Janaf ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostujući u RTL Danas.

Božinović je rekao kako kada postoji osnova sumnje, pogotovo kada su u pitanju uskočka djela, onda to radi uzak krug ljudi.

'U policiji to rade službenici koji su na tom predmetu. Ne znaju ni svi državni odvjetnici o tom predmetu. Ukoliko se traže dodatne tajne mjere, onda se traži odobrenje suda.', kazao je ministar unutarnjih poslova.

Da je bila ugrožena sigurnost premijera, Božinović naglašava da onda o tome ne odlučuje PNUSKOK ili DORH, nego se radi o nečemu što spada u domenu nacionalne sigurnosti.

Objasnio je kako se izvidima pokušava detektirati djelo na temelju neke sumnje, onda pokušava prikupiti dokaze i kada se to napravi može završiti kriminalističko istraživanje.

'Onda kreće faza istrage. Često se ovih dana miješa pojam izvida odnosno istrage, ona nastupa kad DORH ili USKOK donese rješenje o istrazi, o kojem odlučuje sud.', objasnio je Božinović.

Na upit je li normalno da premijer neke stvari ne zna, poglavito jer se u ovom slučaju mogao spriječiti reizbor Dragana Kovačevića, ministar odgovara: 'Reizbor je bio u veljači. Mislim da je ravnateljica USKOK-a objasnila da oni imaju svoju dinamiku, izvidi traju dok se ne prikupi dovoljno da mogu podnijeti kaznenu prijavu'.

Božinović kaže da ne zna je li SOA trebala spriječiti susret Milanovića i Kovačevića, kao što ne zna niti da su se susreli.

Dodao je kako DORH i policija rade na tome da se otkrije krivac za odavanje informacija iz tajne istrage.

'Ne znam zašto je problem pronaći krivca, očito postoje situacije da netko nekome nešto dojavi. Na policiji i DORH-u je da to otkriju, oni po tome rade, vidjet ćemo rezultate. Ja sam zainteresiran da se ta stvar odavanja tajni iz istraga, istraži. Međutim, ja ne mogu istraživati niti odlučivati o načinu na koji oni to rade. Politička volja definitivno postoji. Što se tiče glavnog ravnatelja, koji je meni glavni izvor informacija, to nije tako jednostavno otkriti', zaključio je ministar za RTL Danas.

Izvor: tportal.hr/Foto: Screenshot / Autor: RTL

Izvorni autor: I. Ba.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.