Božinović o novim mjerama: Okupljanja do 50 ljudi na otvorenom, 25 u zatvorenom… Kontrola ugostitelj, maske u kinima, crkvama…

08.01.2022. 11:55:00

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, uoči početka škole u ponedjeljak te odluke o novim mjerama dali su izjave medijima.

Božinović je najavio ograničenja oko okupljanja, s obzirom na širenje korona virusa.

Božinović kaže da su već danima u dogovorima sa stožerima županija gdje se zaraza najviše širi.

“Došli smo do nekih rješenja koja će stupit na snagu u ponedjeljak. Ovaj novi val će napraviti pritisak na zdravstvo”, rekao je na početku Božinović.

“Što se tiče konkretnih stvari, zabranjuju se javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba. Okupljanja s covid-potvrdama više neće biti moguća s neograničenim brojem osoba, već se taj gornji broj ograničava na 200. Također, tu je i zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom s preko 25 osoba, a ne 50 kao ranije”, rekao je Božinović.

Privatne svečanosti ograničuju se na 20 osoba, a ne na 30 kao do sada. Izuzetak su ipak svečanosti s covid-potvrdama, tu može biti do 50 ljudi.

“Što se tiče ugostitelja, više će se kontrolirati stanje u objektima i pridržavanje mjera”, rekao je Božinović, prenosi N1.

“Ograničava se broj gledatelja na sportskim natjecanjima. Što se tiče zatvorenih sportskih objekata, dopušteno je 20 posto popunjenosti tribina. Na otvorenom je taj broj 40 posto”, rekao je.

Maske će, kaže Božinović, biti obavezne u crkvama, kinima, muzejima…

Krunoslav Capak je rekao da se radi na ojačavanju kapaciteta za brze antigenske testove i da se ti testovi priznaju kao dijagnostički. “Testirali smo više od milijun državnih službenika i namještenika, imamo više od tisuću subjekata koji rade testiranja, sada radimo na tome da se ta testiranja rade na uputnicu”, kazao je.

Božinović je rekao da bi još jednom naglasio da je omikron soj izazvao jednu novu situaciju, ali da “po svemu što vidimo, oni koji su se cijepili bi trebali proći kud i kamo bolje”.

Epidemija korone bukti diljem zemlje. Podsjetimo, u srijedu pa u četvrtak zabilježeno je najviše zaraženih od početka epidemije, točnije u srijedu 8.587, a u četvrtak 9.058 novozaraženih, piše N1.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr

Izvorni autor: N1/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.