BOŽINOVIĆ O SLUČAJU BATINANJA IMIGRANATA: “22 slučaja predana DORH-u”

11.10.2021. 17:54:00

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je u Državnoj vatrogasnoj školi aktualne teme, situaciju s nasiljem nad migrantima kao i uvođenje covid potvrda.

Davor Božinović je, komentirajući snimku nasilja nad migrantima, rekao da je glavni ravnatelj policije sve rekao o tome. Ponovio je da nema informacije jer se na njima još radi.

“Što se tiče zapovijedi sustava, zapovijed je da se štiti državna granica u skladu sa zakonom. Ne može biti zapovijed koja nije u skladu sa zakonom. Čim dobijem izvješće od Ravnateljstva policije, uputit ću ga premijeru iako smo mi već o svemu razgovarali”, rekao je Božinović i dodao:

“Policijski službenici, pogotovo oni angažirani na granici, imaju jedan od najtežih poslova. I kad pada kiša, oni su na granici i sprečavaju protupropisne ulaske, u skladu sa zakonom. Bilo je slučajeva da je policija sama otkrivala prekoračenja ovlasti. Protiv osam službenika se od ranije vode disciplinski postupci, oko 22 slučajeva su dokumentirana i predana DORH-u. Kad netko napravi propust, postoje službe i kontrola koje u svakom slučaju provodi izvide i donosi rješenja o sankcijama.”

Govoreći o slučajevima anonimnih prijava, primjerice anonimnom pismu policajca koji je prije dvije godine ustvrdio da postoji zapovijed o nasilnom odvraćanju, ministar je dodao:

“Uvijek se istraži sve što se prijavi. U ova 22 slučaja DORH je odbacilo 13 slučaja jer nije bilo dovoljno dokaza za takvo djelo. Ovo je bila prijava za konkretan slučaj i konkretan datum, to je često ranije nedostajalo. Reakcija je bila promptna, izvidi traju, to je sve što mogu reći.”

Komentirajući razliku između covid potvrde i potvrde o preboljenju covida, rekao je: “Može je koristiti za ulazak u zdravstveni sustav i sustav socijalne skrbi jer su to slučajevi koje su naši liječnici procijenili kao suspektne ili pozitivne, odredili su da oni trebaju u izolaciju, njih se tretira kao da su oboljeli od covida i oni imaju godinu dana od dijagnoze.”

Potvrda o preboljenju traje godinu dana kao i covid potvrda.

Kazao je da ne planiraju strože mjere:

“Ne planiramo postrožavanje mjera. Ovo što je nedavno doneseno, prije svega je motivirano zaštitom najugroženijih. Sve statistike jasno pokazuju da cijepljeni najmanje završavaju u bolnicama, posebno s težim kliničkim slikama. Cijepiti se znači zaštititi sebe, a time štitimo i druge.”

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.