Božinović otkriva detalje novih mjera: ograničenja okupljanja, zatvaraju se noćni klubovi, kafići do 22 sata...

20.11.2020. 11:32:00

Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciji za medije o trenutnom stanju u borbi protiv koronavirusa u Hrvatskoj

Primarjus Janković Katalinić je kazala da je danas zabilježeno 2958 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutno je aktivnih 18.193 slučaja. U protekla 24 sata imamo čak 57 preminulih, kazala je Janković Katalinić.

Krunoslav Capak je kazao da se nekoliko tjedana zadržavamo na visokim brojkama, ali i da stagniramo.

'Što se tiče mortaliteta smo na 13 mjestu zemalja Europske unije', kazao je Capak.

Ministar Davor Božinović je kazao da nije ostvaren pad visokih brojki novozaraženih i zbog toga su uvedene nove mjere. Potom je naveo koje su mjere: ograničenje okupljanja na 25 osoba, svadbi na 15, na pogrebima može biti 15 osoba, a na privatnim svečanostima 10 osoba, Sportska natjecanja se mogu održavati samo bez gledatelja. Obutavljaju s radom noćni barovi, kazina, a kafići rade do 22 sata.

'Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba uvedena su dodatna ograničenja. Broj se ograničava u odnosu na prostor što znači da za svaku osobu moraju biti osigurana četiri četvorna metra. Također na ulazu mora biti iznačeno koliko osoba može biti maksimalno u prostoru te se isti moraju često provjetravati i pridržavati svih epidemioloških mjera. Mjere će kontrolirati policija i inspektori civilne zaštite. Mjere će biti na snazi do 15. prosinca 2020. godine,', kazao je Božinović.

Donijet će se i posebne mjere za Varažidnsku županiju. 'Tamo se zabranjuju sva javna događanja na otvorenom s više od 20 ljudi, zabrana svih događanja u zatvorenom, zabrana rada svih ugostiteljskih objekata, zabrana svih sportskih natjecanja i korištenja sportskih cenatra i terena u sportovima u kojima dolazi do fizičkog kontakta', naveo je ministar.

Na pitanje novinara hoće li biti kompenzacija za poslove koji su zatvoreni ministar je kazao da je to stvar drugih resora, ali vjeruje da će se naći rješenje, ali i da su već korisnici mjera vlade za spašavanje radnih mjesta.

O stanju u KB Dubrava je rečeno da se situacija stabilizirala. 'Kolege iz drugih zdravstvenih ustanova su se uključile u rad i inofrmacije koje dobivamo su pozitivne', kazala je Janković Katalinić.

Izvor: tportal.hr/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Izvorni autor: An. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.