BOŽINOVIĆ: ‘Policija nije privodila po političkom nalogu, ovo je pravna država! Covid potvrde? Sigurno se neće ukinuti‘

24.01.2022. 19:03:00

"Policija je reagirala u skladu sa zakonom, ne prima nikakve političke naloge i dok sam ja ministar i dok je ova Vlada, sigurno neće primati političke naloge"

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović održao je u ponedjeljak poslijepodne kratku konferenciju za medije na kojoj je odgovarao na pitanja novinara o slučaju 72-godišnjaka privedenog nakon što je na Facebooku napisao da bi premijera Andreja Plenkovića na njegovu dolasku u Maslenicu trebalo dočekati 'pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone'.

- Policija je reagirala u skladu sa zakonom, ne prima nikakve političke naloge i dok sam ja ministar i dok je ova Vlada, sigurno neće primati političke naloge. Proveli su kriminalističko istraživanje na temelju objava i, pretpostavljam, nekih drugih saznanja. Policija je postupala i postupa u skladu sa zakonom. Dnevno u Hrvatskoj imate više od 50 prijava koje se tiču javnog reda i mira, tu su policijski službenici samostalni. Temeljem svih raspoloživih spoznaja oni odlučuju hoće li pokrenuti kriminalističku istragu, policija ne sudi, odluku o njihovu prijedlogu donijet će sud. Postupa se uvijek kad policija procijeni da je stečen dovoljan supstrat indicija, dokaza s kojima može ići pred nadležni sud, izjavio je ministar.

Na pitanje je li trebalo postupati u ovom slučaju, rekao je da on to ne može tumačiti.

- Policija postupa po svim spoznajama koje ima i ukoliko nalazi da je moguće da je prekršen zakon, dužna je po tome postupati. Dopustimo da policija radi svoj posao na temelju zakona, iskustva službenika i to će se vrlo brzo vidjeti ukoliko sud brzo donese odluku o tome, ali ponavljam, sigurno dok je ove Vlade i ministra, nema političkih naloga što da se radi, istaknuo je Božinović.

- O svim elementima te prijave će odlučiti nadležni sud, ovo je pravna država, nikome se u ovoj državi neće dogoditi ništa ako ne postoje za to valjani dokazi, dodao je.

- Ljudi nisu uhapšeni, nego privedeni na kriminalističko istraživanje, što je jedan od standardnih postupaka koji se primjenjuje. Nema nikakvog razloga da se podižu tenzije, policija radi svoj posao u skladu sa zakonom, proveli su određeno istraživanje i obratili su se sudu, pojasnio je.

- Sigurno da se građani ne trebaju bojati ničega, Hrvatska je po svemu među najsigurnijima, ako ne i najsigurnija država u Eu, rekao je.

- Želim iskoristiti ovu situaciju i poslati jasnu poruku da se nitko ne treba osjećati ugrožen, rekao je pa se osvrnuo na nedavni slučaj talačke krize u zagrebačkim Dugavama u kojem se žrtva požalila na nedjelovanje institucija zamolivši ih kroz ironiju da joj više ne pomažu.

- Ne znam za konkretne elemente ovog slučaja, ali činjenica je da je policija i u tom slučaju odradila svoj dio posla u skladu s postupkom, ali to je ipak nešto drugo u odnosu na ovo.

Novinari su ga pitali i o istupu predsjednika SDP-a Peđe Grbina koji je policijsko postupanje protiv 72-godišnjaka usporedio s djelovanjem Udbe.

- Teško je komentirati nekoga tko je godinama u politici i ne može dati nijedan suvisao razlog građanima i biračima RH zašto bi glasali za njega, a najveći paradoks je što je danas kazao da je spreman biti kandidat za premijrera. To je legitmno, svaki političar ima pravo na to, pitanje je koiko je to ja bih kazao, smiješno, izjavio je Božinović.

- Prije svega treba reći da Plenković ni bilo tko iz politike nije involviran na bilo koji način kako će policija postupati, ona postupa u skladu s onim što prikupi u istraživanju, a sud na kraju donosi odluku, mi smo pravna država, ako policija ima osnovu sumnje, na njoj je da predoči to onima koji donose odluke, ona ne sudi i ne određuje kazne, o tome će se očitovati sud, naveo je ministar.

- Moj politički stav je da moramo izgraditi i nastaviti izgrađivati sve institucije, mijenjati zakone u dijelu u kojem ne odgovaraju vremenu, suvremenim izazovima sigurnosti, a policija da bi bila učinkovita, mora raditi samostalno i u skladu sa zakonom i tako će biti dok smo mi ovdje, kazao je.

Najavio je da covid potvrde neće biti ukinute.

- EU covid potvrde uvedene su uredbom EU, koja će sutra utvrditi neka nova pravila i nove formule koje će države svrstavati u kategorije po bojama, dosad su se uzimali incidencija na 100 tisuća stanovnika, plus se tome pribrojavao i udio pozitivnih u odnosu na testirane, ono što je novost je da će se u novoj formuli uzimati i stopa cijepljenja na 100 tisuća stanovnika, po tome će se određivati boja zemalja, po tome će se regulirati sloboda kretanja unutar EU, nama je to itekako zanimljivo kao članici i turističkoj zemlji pred sezonu, rekao je.

- Covid potvrde su uvedene na europskoj razini, sigurno se neće ukinuti jer kad bi se ukinule, naši građani ne bi mogli napustiti državu, prijeći granicu i ući u bilo koju drugu članicu Unije, zaključio je Božinović.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.