Božinović potvrdio: ‘Ništa neće biti kao prije…’

14.10.2020. 21:33:00

Ističe kako Markov trg neće zatvoriti za turiste i građane, ali će se mjere dogovoriti s predstavnicima Vlade, Sabora i stanara

Davor Božinović, potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova, u emisiji za HRT-ovu “A sada Vlada” izrazio je žaljenje zbog nemilog događaja ranjavanja policajca na Trgu sv. Marka i rekao kako je, sukladno Zakonu o policijskim postupcima i ovlastima, policija uvela privremene mjere ograničavanja dolaska na trg. Naglasio je kako će na ovom mjestu biti striktnija kontrola, ali da se trg neće zatvoriti za građane i turiste.

Ističe kako će policija i sigurnosne službe dati mišljenje o trajnijem rješenju u tom dijelu grada, ali svakako u razgovoru i s predstavnicima Vlade, Sabora i stanara.

“Imamo dva štićena objekta na mjestu koje je otvoreno, a to stavlja sigurnosne službe pred jedan izazov, ali sve ćemo riješiti”, rekao je za HRT i dodao kako će se i dalje moći održavati prosvjedi na trgu, što je uostalom i Ustavni sud dopustio.

Tvrdi i kako je policija opremljena. “Prvi put policija ima tri tisuće pancirnih prsluka, ali o njihovoj uporabi odlučuju zapovjednici policije. Nije bilo nikakvih naznaka da bi se mogao dogoditi ovakav incident koji se dogodio na Trgu sv. Marka. Do sada je bila procjena da se ne mora nositi pancirni prsluk, ali to će se vjerojatno promijeniti”, rekao je.

Radikalizacija mladih je svjetski problem

Ministar je naglasio kako je svugdje u svijetu došlo do velikog problema radikalizacije mladih ljudi, ali se uz to uvijek spominju društvene mreže. Kako kaže, govor mržnje na društvenim mrežama se mora riješiti Zakonom o elektroničkim medijima.

“Moramo naći način na koji ćemo se oduprijeti govoru mržnje zato što on ne donosi ništa dobro”, istaknuo je.

Na pitanje možemo li očekivati daljnje postrožavanje mjera u borbi protiv koronavirusa, ministar je rekao kako će se učiniti sve da do toga ne dođe.

‘Lockdown nikome ne pada na pamet’

“Smatramo da su ove mjere maksimum koji se može propisati, a da bi sve gospodarske aktivnosti mogle funkcionirati. Lockdown ne pada nikome na pamet”, naglasio je ministar Božinović.

Naglasio je kako ove mjere imaju intenciju da svi osvijestimo činjenicu da je nužno da se poštuju epidemiološke mjere.

“Ove smo mjere donosili u razgovoru s različitim dionicima gospodarske i socijalne aktivnosti. U partnerskom odnosu, naš je dijalog otvoren i može rezultirati korekcijama”, rekao je i dodao kako se ne može reći da će sve biti kao što je bilo prije epidemije zato što to ne bi bilo odgovorno i realno.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.