BRANITELJ PUNIH RUKU POKLONA POSJETIO IRANSKU OBITELJ: ‘Prijatelju, na ponos si dragovoljcima!’

08.07.2021. 15:35:00

Branko Škrtić, hrvatski branitelj koji je 1991. godine ustrojio 3 bojnu 2A brigade Gromovi u Dugoj Resi i postao njezin prvi zapovjednik, sada je već na široko poznat po svojoj humanosti prema unesrećenim ljudima, neovisno o njihovoj boji kože, vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti.

Škrtić o čijem smo neraskidivom prijateljstvu s malim dječakom Mahmudom pisali u nekoliko navrata, a koji je njemu i njegovoj obitelji izbjegloj iz Sirije otvorio svoja vrata i svoje srce, ovih je dana posjetio i iransku obitelj koju su karlovački branitelji pronašli izgladnjele i preplašene u šumi.

Branko i njegov sirijski prijatelj Mahmud

 

Podsjetimo, nakon što je u šumi pronađena majka s dvoje djece koja je lutala tri godine u potrazi za azilom, branitelji su je zajedno smjestili u jednu kuću i odmah nazvali novinare kako bi njihova priča dospjela u javnost, a što bi, smatrali su, jamčilo da nesretni migranti ponovno budu vraćeni od kuda su i došli.

Škrtić: “Drago mi je da su pronašli mir”

Nakon što je priča uspjela doprijeti do javnosti, iranska je obitelj opet uz pomoć branitelja smještena u hotel Porin, a zahtjev za azilom je pozitivno riješen.

“Posjetio sam ih jer znam što su prošli i da im je osjećaj dobrodošlice sada najvažniji. Nakon kalvarije i njihovog trogodišnjeg hodanja  iz Turske u Grčku, nakon toga iz Grčke u Albaniju, poslije toga Crnu Goru, zatim Bosnu i Hercegovinu te na koncu u Hrvatsku, drago mi je da su konačno pronašli mir”, kaže nam Branko Škrtić koji se ruku punih slatkiša i ostalih darova uputio u Porin.

Screenshot

Majka je pod stresom

“Djeca su odlično, osim što su malo zabrinuti za majku koja se tek sad psihički slomila. Počela je patiti od nesanice, no to nije niti malo čudno obzirom u kojim je uvjetima živjela u Iranu, a o bijegu s djecom da i ne govorim.”

Podsjetimo, tridesetpetogodišnja Titi s islama je prešla na kršćanstvo. Inače je iranska novinarka koja se bavi pitanjima ženskih prava. Njezin drugi suprug, ispričala je, dogovorio je sa skupinom muškaraca da je grupno siluju, a sve su planirali snimati mobitelom. Prvi put bila je dogovorno udana sa 12 godina, a nakon što se rastala brzo se opet udala kako bi sa imena obitelji ‘sprala ljagu’. No, ispalo je da je i drugi suprug psihopata i zlostavljač.




Ponosni suborci

Što se samog Branka Škrtića tiče, on se odavno ne obazire na zlobne komentare pojedinaca koji mu zamjeraju topli odnos s migrantima. No, svakako su brojniji oni koji su na njega ponosni. Među njima su i hrvatski branitelji:

“Vjera mi nije važna, iako je jedan od razloga njihovog izbjeglištva. Ljudi su, treba im pomoći. Prijatelju, na ponos si nama dragovoljcima! Bravo Čovječe!”, napisao je jedan od njih.



Izvor: dnevno.hr/Foto:Branko Škrtić

Izvorni autor: Snježana Vučković / Foto: Branko Škrtić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.