Branitelj zbog čijeg je istupa smijenjen pomoćnik ministra sada kaže da mu je žao

26.02.2020. 09:57:00

'Naročito mi je žao kada sam vidio kako neki drugi dužnosnici, s obzirom na afere u kojima su se našli, ni po koju cijenu nisu željeli odstup...

Mario Vrbanić, dragovoljac Domovinskog rada zbog kojega je, prije nešto više od godinu dana, sredinom siječnja 2019. razriješen dužnosti Nenad Križić, pomoćnik ministra branitelja Tome Medveda, nedavno je poslao više poruka visokim državnim dužnosnicima, među njima i premijeru Andreju Plenkoviću, izrazivši žaljenje što je Križić razriješen.

Telegram je prvi, a potom su priču preuzeli mnogi mediji, objavio prepisku između Vrbanića i bivšeg pomoćnika branitelja Križića u kojoj je potonji poslao nekoliko poruka iz kojih se moglo zaključiti kako je Vrbaniću predlagao da rješenje svog stambenog problema riješi tako što će provaliti u neki prazni vukovarski stan.

Medved je prihvatio Križićevu ostavku

Ubrzo nakon izbijanja afere, Nenad Križić dao je mandat na raspolaganje što je ministar Tomo Medved prihvatio, pa je Vlada Križića razriješila dužnosti 17. siječnja prošle godine. Nije dakle bilo pozivanja na presumpciju nevinosti (kao u nekim drugim slučajevima kad su se ministri ili drugi dužnosnici našli u aferama), već je Križić morao napustiti Ministarstvo branitelja, a posao je, potom, dobio u Policijskoj upravi Virovitičko-podravskoj.

Međutim, kao što je poznato, DORH koji je o svemu započeo istragu, krajem ožujka prošle godine, temeljem provedenih izvida, utvrdio je kako ne postoji osnovana sumnja da je Križić, ili neka druga službena osoba u Ministarstvu branitelja i Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, počinila kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Nije htio da ga smjene, već je samo htio ukazati na probleme

“Da, točno je, poslao sam poruke premijeru, ministru branitelja, šefu HVIDR-a Josipu Đakiću i još nekim dužnosnicima”, kaže Vrbanić za Telegram. “Bilo mi je žao što je razriješen. Naročito kada sam vidio kako neki drugi dužnosnici, s obzirom na afere u kojima su se našli, ni po koju cijenu nisu željeli odstupiti. Križić se nije premišljao, ponudio je ostavku i meni je osobno žao što je morao otići. Nikome nikada nisam želio zlo, pa tako ni Križiću”.

Vrbanić dodaje da njegova namjera nije bila smjena pomoćnika ministra, već je samo želio ukazati na probleme kroz koje je prolazio u rješavanju svog braniteljskog statusa i stambenog problema. Kaže kako je prije spornog događaja s pomoćnikom ministra bio u intenzivnoj komunikaciji, često su se čuli i razmjenjivali poruke. Križić mu je, veli, u nekoliko navrata, osobno financijski pomogao.

“Žao mi je tog čovjeka, žao mi je ako je morao otići zbog mene”, kaže Vrbanić, pojašnjavajući kako su to bili razlozi zbog kojih se obratio premijeru i drugim visokim dužnosnicima, dajući tako potporu brojim zahtjevima braniteljskih udruga koje su, nakon Križićevog razrješenje, e-porukama i pismima naprosto zasipali premijera i Ministarstvo branitelja, tražeći Križićevu rehabilitaciju.

Križića je podržalo preko 150 udruga

Više od 150 braniteljskih i stradalničkih udruga podržalo je Križića zalažući se, kako su navodili, ”ispravljanje nepravde” i njegov povratak u Ministarstvo branitelja. Među onima koji su se zauzeli za Križićevu rehabilitaciju je i predsjednik HVIDR-a iz Slatine, Ilija Nikolić. U razgovoru za Telegram kaže kako je Križić bio uvijek dostupan i spreman pomoći, te da je to bila glavna odlika njegovog dvogodišnjeg rada na mjestu pomoćnika ministra.

Darko Božićković, predsjednik braniteljske udruge iz Voćina, kaže pak kako je Križić osoba koja razumije malog čovjeka i uvijek je spreman pomoći, te da se njegovom smjenom nanijela neopisiva šteta braniteljskoj populaciji.

Čuli smo se i sa ministrovim bivšim pomoćnikom Križićem

Mato Bubas, predsjednik HVIDR-e Virovitičko-podravske županije kaže kako je Križić za dvije godine rada u Ministarstvu branitelja napravio jako puno, kako je stalno bio na terenu, a kad bi mu se netko obratio nikada nije rekao ”ne mogu”, nego ”vidjet ću što se da napraviti” i uvijek bi pronalazio rješenje, zaključuje Bubas. Telegram je tražio komentar bivšeg pomoćnika ministra branitelja, Nenada Križića.

“Tijekom rada s hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, nikada nisam postupao mimo zakona i pravilnika”, kaže Križić. “Uvijek smo tražili rješenja, ali u konkretnom slučaju nisu postojali uvjeti. Moj jedini krimen je u tome što sam nerijetko osobno, neposredno, pa i privatno, pomagao hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. Takav osoban i neposredan pristup, na kraju sam, ni kriv, ni dužan, platio gubitkom dužnosti koju sam obavljao časno i prema svjedočanstvima hrvatskih branitelja, izrazito požrtvovno, čime je nanesena šteta hrvatskim braniteljima”.

Izvor: Telegram.hr/Foto:Telegram.hr

Izvorni autor: Drago Hedl

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.