'BRANITELJI PROTIV BELJAKA' Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a RH pozdravlja osude govora mržnje

30.01.2020. 16:23:00

Zajednica Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Republike Hrvatske podržava građansku akciju 'Branitelji protiv Beljaka'.  Također, Zajednica se aktivno uključila u organizaciju prosvjeda koji će se održati u Samoboru, 9. veljače ove godine.

Navedena udruga poslala je priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

Zajednica Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a RH (u daljnjem tekstu: Zajednica) aktivno podržava građansku akciju 'Branitelji protiv Beljaka' i u tom smislu pozdravlja osude govora mržnje koji je saborski zastupnik i predsjednik HSS-a, Krešimir Beljak, sustavno u javnost iznosio posljednjih tjedana, posebno na račun hrvatskih branitelja i žrtava komunističkog režima.

Omalovažavanje žrtve svih onih koji su se borili za Domovinu i u toj borbi ostavili dijelove svojeg tijela ili svoje duše, a mnogi dali i svoje živote, od pradavnih je vremena najveća uvreda koja se može izreći jednom narodu. Stoga Zajednica pozdravlja sve osude koje su na račun uvreda gospodina Beljaka i njegovog poticanja građanske nesnošljivosti ovih dana izrazile bratske braniteljske udruge.

Također, Zajednica se aktivno uključila u organizaciju prosvjeda 'STOP GOVORU MRŽNJE I MEĐUSOBNOJ NESNOŠLJIVOSTI' koji će se održati u Samoboru, 9. veljače ove godine, na središnjem Trgu Kralja Tomislava, sa početkom u 12.00 sati.

Cilj prosvjeda je podići glas razumne Hrvatske protiv govora mržnje i međusobnih uvreda, bez obzira na politički predznak i svjetonazor onih koji ih upućuju.

Molim vas da o ovoj inicijativi izvijestite širu hrvatsku javnost", potpisao je priopćenje Tihomir Trešćec.

Podsjetimo, predsjednik HSS-a Krešo Beljak zgrozio je hrvatsku i svjetsku javnost komentarom na Twitteru u kojem odgovara na tvrdnje o više od 100 atentata koje je  u inozemstvu provela UDBA.

Šef HSS-a je u raspravi na Twitteru opravdavao politička ubojstva emigranata za vrijeme Jugoslavije, napisavši kako UDBA očito nije ubila dovoljno ljudi.

Rasprava se odvijala ispod tweeta Katie Pavlich, Amerikanke hrvatskih korijena, koja  je napisala kako je njezina obitelj u to doba trebala sastavljati popis gostiju kako bi to jugoslavenska vlada mogla kontrolirati, što je izazvalo niz komentara.

Beljak je odgovorio na tweet izvjesnog Renata koji je napisao da je njegova obitelj bila meta iako su živjeli u New Yorku. "Jugonostalgičari zaboravljaju da je bilo preko 100 političkih ubojstava izvan Jugoslavije od 1945. do 1990. godine. Udba je bila aktivna u svakoj hrvatskoj emigrantskoj zajednici u SAD-u, Njemačkoj, Kanadi i Australiji", napisao je taj tviteraš.

"Preko 100? Očito ne dovoljno. Vidjeli smo tko je radio sr*nja i tko je uzrokovao ratove od '91. do '99. Fašisti u bivšoj Jugoslaviji i drugim zemljama koji su, nažalost, pobjegli Udbi", odgovorio mu je Beljak.