Branitelji u nevjerici zbog uhićenja: Tko je Tomislav Viktor Basa?

30.01.2020. 20:33:00

Josip Đakić: Ne mogu vjerovati, bio je moj suborac, vrsni diverzant

Potpuna nevjerica zavladala je u braniteljskim krugovima nakon što je policija za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića osumnjičila 49-godišnjeg Tomislava Viktora Basu iz Orahovice. Bivšeg pripadnika 81. virovitičke gardijske bojne Kumovi, naime, suborci i danas pamte kao časnog vojnika i profesionalca iz vremena Domovinskog rata. Borio se od prvog do posljednjeg dana, a sudjelovao je i u vojno-redarstvenim operacijama “Bljesak” i “Oluja”, kao i u združenim operacijama HV-a i HVO-a “Ljeto 95” i “Maestral”. Glasovitim virovitičkim Kumovima pristupio je iz 132. našičke brigade HV-a.

Otišao u mirovinu 1996.

Pripadnost postrojbi Kumova potvrdio nam je tajnik udruge Michael Mikolčić, koji nam je rekao da je Basa u ratu djelovao kao pripadnik diverzantsko-izviđačke satnije pod zapovjedništvom Pave Vukelića Paje.

FOTO Osumnjičenom za ubojstvo bankara Dedića sud odredio mjesec dana istražnog zatvora

– Da, osobno sam ga poznavao i pamtim ga kao vrlo dobrog prijatelja, dobrog čovjeka, vojnika i časnika s činom, ako se ne varam, natporučnika. O svemu što se kasnije s njim događalo ne mogu govoriti jer ga poznajem isključivo iz razdoblja Domovinskog rata. Kasnije sam ga vidio samo jednom ili dva puta i znam da je živio u inozemstvu – rekao nam je Michael Mikolčić.

Tomislava Base dobro se sjeća i ratni zapovjednik Kumova, umirovljeni brigadni general Renato Romić.

– Kako ga se ne bih sjećao, bio je dozapovjednik izviđačke satnije. Iznenađen sam ovim informacijama za koje smo doznali iz medija, ja u to ne vjerujem. Pamtim ga kao pravog dečka, vrhunskog vojnika i profesionalca i zaista ne mogu vjerovati da bio napravio to što mu se stavlja na teret – kaže nam, otkrivajući da je Tomislav Viktor Basa otišao u mirovinu nedugo nakon što je 81. gardijska bojna Kumovi preustrojem Hrvatske vojske inkorporirana 1. svibnja 1996. godine u sastav 2. gardijske brigade Gromovi.

Nakon rata u Švicarsku

 

Svog suborca iz ratnih dana dobro se sjeća i HDZ-ov saborski zastupnik i šef Hvidre Josip Đakić, također jedan od pripadnika postrojbe Kumovi.

 

FOTO Na Ibrahima Dedića je pucano i u siječnju 1998., a godinu i pol zatim ubijen je pred zgradom u kojoj je živio

 

– Pamtim ga kao vrsnog diverzanta i profesionalca koji je došao s dečkima iz Orahovice i koji je svoje zadaće obavljao kao primjeran vojnik. O tom čovjeku zaista ne mogu reći ništa loše – kaže Josip Đakić, koji je s Basom proveo dvije ratne godine – 1994. i 1995.

 

– U to vrijeme stalno smo bili zajedno i mogu potvrditi da taj dečko nikada nije radio nikakve ekscese, a koliko ja znam, ni ikakve inkriminirane radnje. I zato sam ostao “paf” kada sam čuo vijesti. Nevjerojatno – kaže Josip Đakić, dodajući da je nakon Domovinskog rata izgubio svaki kontakt s Tomislavom Basom i da ne zna kamo ga je dalje vodio životni put.

 

A taj ga je put, koliko je zasad poznato, iz rodne Švicarske vodio u Hrvatsku kamo je s obitelji stigao da bi pohađao osnovnu školu.

 

Nakon Domovinskog rata vratio se u Švicarsku, a Hrvatsku je posjećivao povremeno. Posjeduje kuću s nekoliko apartmana na Čiovu, a dvojica braće, stariji Zoran i mlađi Boris, s obiteljima i danas žive u Orahovici. Nizozemsko državljanstvo ima zbog podrijetla svoje majke, a poznanici ga opisuju kao dobrostojećeg. Treba li to pripasti uspješnom radu u Švicarskoj ili kriminalnim radnjama koje mu se sada pripisuju, tek će se vidjeti.

Izvor: Večernji.hr/Foto:Luka Stanzl/PIXSELL

Izvorni autor: Renata Rašović

Autor: