BRANITELJSKI SKUP U STUTTGARTU: Okupili se hrvatski branitelji i članovi hrvatskih udruga, zajednica…

04.02.2023. 11:10:00

U petak 3. veljače, u prostorijama Kolpinghaus u Stuttgartu održana je zajednička tribina i prigodna izložba pod imenom ” Domovinski rat Hrvatska 1991.-1995. Njemačka 2023.”

 

O svojim sjećanjima iz Domovinskog rata, te o svojim postrojbama govorili su pripadnici Hrvatske vojske umirovljeni glavni policijski inspektor (pukovnik) Dragan Umičević, umirovljeni pukovnik HV, Valentino Rajković, umirovljeni brigadir HV-e Petar Bajan, umirovljeni pukovnik HV, Alojz Hren, umirovljeni bojnik HV Hajro Vandžić i umirovljeni pukovnik HV Nikola Tominac.

Goste je pozdravio generalni konzul RH u Stuttgartu Ivan Sablić koji je govorio o aktualnoj situaciji u Njemačkoj i Europi, podsjetio na uspješne projekte koje je realizirala Hrvatska u proteklih nekoliko godina, ali istaknuo važnost uloge hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

Foto: Fenix (DH)

– Hrvatska 90-tih nije imala podršku zato reakcija zajedništva ulijeva nadu kada smo već kod agresije i kada spominjemo povijest, spomenimo Domovinski rat, nikada u našoj povijesti nismo nekomu dugovali toliko koliko dugujemo hrvatskim braniteljima, posebno onima koji su položili svoje živote za Domovinu. Na čelu s dr. Franjom Tuđmanom stvorena je slobodna, demokratska i moderna hrvatska država. Danas smo konačno smo u potpunosti integrirani u europski prostor, rekao je Ivan Sablić.

Nakon govora generalnog konzula Ivana Sablića prikazan je kratki video film koji je podsjetio na 1991.godinu i početak agresije na Hrvatsku te ustroj Hrvatske vojske, obranu i oslobođenje Hrvatske od agresora.

 

Skupu je nazočilo oko 150 gostiju među kojima su bili  hrvatski branitelji, veterani Domovinskog rata, članovi Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Zagreb. Tribini je nazočio i generalni konzul RH u Düsseldorfu doc. dr. sc. Ivan Bulić, te pjevač Mate Bulić.

Ovaj su skup organizirali Generalni konzulat RH iz Stuttgarta i hrvatske udruge: Hrvatsko prosvjetno društvo, Hrvatska kulturna zajednica Stuttgart, HKŠU Vila Croatia Stuttgart, Hrvatska zajednica Hercegovina, Udruga Kajkavska večer, Hrvati Stuttgart, NK Croatia Stuttgart, Croatia Hawks.

U glazbenom dijelu večeri nastupila je klapa Troplet iz Esslingena. Skup se organizirao pod medijskim pokroviteljstvom Fenix-magazina i Večernjeg lista.

Izvor: fenix.de/Foto: Fenix (Željko Cindrić)

Izvorni autor: Dario Holenda

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.