Branko Hrg ispred MORH-a o pet smrti u Oružanim snagama: Takvih nemilih događaja uvijek ima, nekada više, nekada manje, a u ovoj godini nažalost dosta

20.07.2021. 15:12:00

Na konferenciji za medije u Ministarstvu obrane organiziranoj povodom smrti pripadnika Hrvatske vojske govore državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Ivica Olujić i vojna psihologinja bojnica Marcela Kovačić Tomac

Branko Hrg je na početku kazao da zna da je ovo nešto što interesira hrvatsku javnost. Kaže da takvih nemilih događaja uvijek ima, nekada više, nekada manje, a u ovoj godini, nažalost, dosta.

'Niti jedan ovaj slučaj, kaže, nije povezan. Oni su individualni, niti jedna ova prerana smrt, odlazak na ovakav način nije vezan za službu i nije počinjen u našim vojarnama. Svi su se događaji dogodili izvan službe', kazao je Hrg.

Radi se uglavnom o profesionalnim vojsnicima, zaposlenicima MORH-a. 'Svi ti ljudi imaju i svojih stresova i problema. Živimo u vremenu kada je to sve pojašano zbog pandemije', dodao je. Naglasio je da su slučajevi još u procesu istraga.

Od lipnja Ministarstvo je izvjestilo javnost o pet smrtnih slučajeva pripadnika Hrvatske vojske. Također su se u ponedjeljak, kada je zabilježen slučaj smrti pripadnice Oružanih snaga u Vukovarsko-srijemskoj županiji, javnosti odaslali priopćenje u kojem govore kako je stupanj samoubojstava u Hrvatskoj vojsci manji od hrvatskog prosjeka u općoj populaciji.

Naglasili su da je pripadnicima Oružanih snaga dostupna psihološka pomoć.

'U postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske raspoređeni su vojni psiholozi. Njihova je primarna zadaća pružanje psihološke potpore pripadnicima Oružanih snaga.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske mogu se u bilo kojem trenutku javiti psiholozima u postrojbama. Isto tako, psiholozi i zapovjednici su u svakodnevnoj interakciji s pripadnicima postrojbi. Po nastanku događaja s posebno traumatičnim ishodima psiholozi postrojbe sustavno pružaju psihološku podršku pripadnicima koji su prošli traumatski događaj ili su bili posredno uključeni.

Za prijem u djelatnu vojnu službu provodi se psihološko testiranje kandidata, kao i kod redovitih liječničkih pregleda djelatnih vojnih osoba koji su obavezni svake tri godine.

Naglašavamo da su, uz dostupnu psihološku pomoć, djelatne vojne osobe obvezne svake tri godine ići na redoviti liječnički pregled tijekom kojega se provodi psihološko testiranje.

Prevencija izvanrednih događaja zadaća je svih zapovjednika na svim razinama vođenja i zapovijedanja u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Samoubojstva se događaju u gotovo svim sferama, pa tako i u Oružanim snagama Republike Hrvatske kao dijelu društva.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, nema odstupanja u Oružanim snagama u odnosu na cjelokupno stanovništvo Republike Hrvatske po broju samoubojstava 2020. godine. Tako je 2020. godine u ukupnoj populaciji Republike Hrvatske zabilježeno 566 samoubojstava, što čini stopu od približno 14/100 000, dok je stopa samoubojstava u Oružanim snagama bila 5,26/100 000.

Od početka pandemije bolesti COVID-19 svjedoci smo vremena koje iziskuje dodatne napore za očuvanje mentalnog zdravlja i prilagodbe na novonastale okolnosti. Pripadnici Oružanih snaga su selekcionirana i obučena skupina za postupanje i učinkovito djelovanje u specifičnim okolnostima, no ni oni nisu imuni na neželjene posljedice s kojima se suočavaju.

Naglašavamo da vojni psiholozi provode preventivne i potporne aktivnosti radi ublažavanja takvih mogućih posljedica.

Godine 2021. svjedočimo smrtnim slučajevima pripadnika Oružanih snaga koji su se dogodili nevezano uz službu u Oružanim snagama Republike Hrvatske odnosno izvan službe', stoji u jučerašnjem priopćenju MORH-a.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je u utorak kako će uložiti sve napore radi prevencije nesretnih događaja u Hrvatskoj vojsci nakon što je u nešto više od mjesec dana, izvan službe, smrtno stradalo pet pripadnika Oružanih snaga RH.

Ne ustručavajte se tražiti pomoć

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida pri KBC-u Zagreb

  Nazovite na telefon 01/2376-470 kad god vam zatreba pomoć od 0 do 24 sata. U Centar za krizna stanja pri KBC-u Zagreb možete doći i bez najave i uputnice svakim danom između 8 i 20 sati.

  • Hrabri telefon

  Ako ste maloljetno dijete ili roditelj koji se suočava s različitim odgojnim izazovima, možete se obratiti stručnjacima na Hrabrom telefonu.
  Ako ste dijete, nazovite na besplatni broj 116-111.
  A broj Hrabrog telefona za mame i tate je 0800-0800. Linija je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

  • Psihološki centar TESA

  Psihološki centar TESA udruga je koja već 25 godina daje besplatnu psihološku pomoć i podršku zdravom razvoju građana. Nazovite na broj 01/4828-888 radnim danom od 10 do 22 sata ili im se javite mailom na psiho.pomoc@tesa.hr ako trebate savjet.

  Izvor: tportal.hr/Foto: N1

  Izvorni autor: V. P. P. / Foto: Screenshot

  Autor: