Britanac kojeg su Rusi zarobili u Mariupolju moli Johnsona: Pomozite, osudit će me na smrt

19.07.2022. 12:38:00

BRITANAC John Harding (50) kojeg su zarobile ruske snage u Ukrajini zatražio je pomoć Borisa Johnsona nakon što mu je rečeno da bi mogao biti osuđen na smrt.

Vjeruje se da je Harding zarobljen dok se borio s pukovnijom Azov tijekom obrane Mariupolja u svibnju. Ukrajinske snage u Mariupolju bile su prisiljene predati se nakon nemilosrdnog ruskog bombardiranja.

“Ako ne pomognete, slijedi mi smrtna kazna”

Ruska novinarka Marina Kim je na aplikaciji Telegram podijelila video u kojem 50-godišnji Britanac moli britanskog premijera Johnsona za pomoć, prenosi Sky News.

“Molim vas, ako možete, utječite na ukrajinskog predsjednika Zelenskog, predsjednika Narodne Republike Donjeck i na ruskog predsjednika Putina. Životi ljudi ovise o tome. Molim vas, pomozite. Ako ne pomognete, smrtna kazna prijeti i meni i mojim prijateljima”, govori Harding u videu.

Dva Britanca već osuđena na smrt

Hardingovi prijatelji i obitelj potvrdili su BBC-ju da je on na videu. Ministarstvo vanjskih poslova pružilo je podršku Britančevoj obitelji. Kasnije u videu novinarka pita Britanca što bi poručio svojoj kćeri da mu je izrečena smrtna kazna.

“Rekao bih joj da bih volio da sam proveo više vremena s njom”, rekao je Hardig. Na pitanje voli li svoju kćer, Hardig je odgovorio: “Naravno. Svi očevi vole svoje kćeri.” Novinarka Kim je u objavi uz video na Telegramu napisala da će isječak s Hardingom biti prikazan u njezinom dokumentarcu “Nazi Punishers”. Napisala je da su dva Britanca već osuđena na smrt u istoj ćeliji.

Premda novinarka nije imenovala muškarce, moguće je da misli na britanske borce Aidena Aslina (28) i Shauna Pinnera (48) koji su bili zarobljeni u Mariupolju te osuđeni na smrt. Osudio ih je ruski posrednički sud u Donjecku.

Ako je dijelio ćeliju s Aslinom i Pinnerom, onda je i Harding zatočen u Narodnoj Republici Donjeck.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr/snimka zaslona

Izvorni autor: Sky News/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.