Britanci se cijepe idući tjedan! Odobrili Pfizerovo cjepivo, mi smo naručili milijun doza

02.12.2020. 10:17:00

Velika Britanija je odobrila cjepivo Pfizer protiv korona virusa. Cijepljenje počinje već sljedeći tjedan, a u prvoj fazi stići će 800.000 doza

Britanska vlada odobrila je cjepivo protiv korona virusa i s cijepljenjem počinje uskoro, prenosi news.sky. Cjepivo će biti dostupno u Velikoj Britaniji od sljedećeg tjedna, a u prvoj narudžbi stići će 800.000 doza. 

Glasnogovornik ministarstva zdravstva i socijalne skrbi rekao je kako Nacionalna zdravstvena organizacija ima iskustva u provedbi velikih programa cijepljenja te da će početi s opsežnim pripremama pružanja skrbi i podrške svima koji ispunjavaju uvjete za cijepljenje.

- Vlada je danas prihvatila preporuku neovisne Agencije MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) da odobri za uporabu cjepivo Pfizer-BioNTech’s COVID-19 - objavila je vlada, a Simon Stevens, šef nacionalne zdravstvene službe izjavio je kako će ovo biti jedno od najvećih cijepljenja u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. 

U priopćenju britanskog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi navodi se da ova odluka o odobravanju cjepiva plod rigoroznih kliničkih ispitivanja i temeljite analize podataka raznih stručnjaka tijekom proteklih mjeseci. 

Britanski odbor za cjepivo odlučit će koje će prioritetne skupine prve biti cijepljenje, primjerice osjetljive skupine kao što su korisnici domova za starije i nemoćne, medicinsko osoblje, stariji ljudi odnosno svi koji su klinički krajnje ranjivi. Distribucija cjepiva u Velikoj Britaniji počinje sljedećeg tjedna.

Pfizer je pozdravio britansko odobrenje. 

- To odobrenje je cilj kojemu smo težili radeći otkako smo prvi put izjavili da će znanost pobijediti, čestitamo MHRA na sposobnosti da pomno ocijeni te na vrijeme odluči zaštititi stanovništvo UK-a - rekao je direktor Albert Bourla.

Mi smo kupili milijun doza tog cjepiva

Hrvatska je rezervirala 2,7 milijuna doza oksfordskog cjepiva odnosno AstraZenece, to je dovoljno za 1,350 milijuna ljudi. Rezervirali smo i 900.000 doza Johnson&Johnsona i milijun doza Pfizera i BioNTecha.

Velika Britanija je prva zapadna zemlja koja je odobrila cjepivo protiv korona virusa, a njihova je vlada naručila preko 40 milijuna doza Pfizerovog cjepiva. 

Izvor: 24sata/ Foto: DADO RUVIC

Izvorni autor: Astrid Čada, Lea Krivičić/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.