Britanija šalje 30 'Hrabrih srca' u Ukrajinu, pogledajte o čemu je riječ

19.01.2023. 09:25:00

Britanska vlada objavila je početkom ovog tjedna da će donirati Ukrajini 30 samohodnih haubica tipa AS-90 kalibra 155 milimetara. Radi se o samohodnim topničkim sustavima koje je poznata britanska tvrtka Vickers proizvela između 1992. i 1995., a koje bi u službi britanske vojske trebale ostati do 2029. Donosimo više o haubicama koje nose naziv 'Hrabro srce'

Vijest o doniranju 30 'Hrabrih srca' priopćio je britanski ministar obrane Ben Wallace navodeći da bi uskoro trebala početi obuka ukrajinskih posada za upravljanjem tih haubicama. Britanski tisak još je krajem travnja izvijestio da je London spreman donirati Ukrajini AS-90 i 45.000 topničkih granata, no Wallace je tu vijest naknadno demantirao. Ovog ponedjeljka pak potvrdio je britansku donaciju, dodajući da će London, uz haubice, donirati Kijevu 14 tenkova Challenger 2.

Tvrtka Vickers Shippbuilding and Engineering započela je razvoj A-90 kalibra 155 milimetara 80-ih godina prošlog stoljeća kako bi zamijenile domaće haubice tipa FV433 Abbot kalibra 105 milimetara, prve varijante američkih samohotki M109 kalibra 155 milimetara i vučene samohodne topove kalibra 155 milimetara tipa FH70. Prvi primjerci isporučeni su britanskoj vojsci 1992., a u idućih pet godina predano je na korištenje ukupno 179 komada A-90, danas raspoređenih u dvije topničke pukovnije.

Haubica AS-90

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Bthebest

AS-90, odnosno artiljerski sustav za 90-e, kako glasi pun naziv sustava, haubica je s cijevi kalibra 155 milimetara i duljine 39 kalibara. Top se nalazi na vozilu na gusjenicama ukupne težine 45 tona te ga pokreće Cumminsov dizelski motor od 660 konjskih snaga. Najveća brzina vozila iznosi 55 km/h, a njegova autonomija je nekih 370 kilometara.

Samohodna haubica AS-90

Izvor: Društvene mreže / Autor: Military TV

Sustav je duljine devet metara, širine 3,3, a visine tri metra te je zaštićen čeličnim oklopom debljine 17 milimetara. Razmak sustava od tla iznosi 0,4 metra, a može prijeći vertikalne prepreke visine 0,75 metara, kao i rovove široke 2,8 metara.

The UK has provided Ukraine with an assistance package:

1️⃣4️⃣ Challenger 2 tanks;

3️⃣0️⃣ AS90 guns;

1️⃣0️⃣0️⃣armored vehicles, including Bulldog APCs;

Dozens of UAVs;

1️⃣0️⃣0️⃣K artillery shells;

1️⃣0️⃣0️⃣ "advanced missiles";

spare parts to support ???????? tanks and armored vehicles????????????

— Iuliia Mendel (@IuliiaMendel) January 16, 2023

Top 'Hrabrog srca' ima domet od 24,7 kilometara s klasičnim streljivom, a pogađa mete na udaljenosti do 32 kilometra ako se koristi plinogenerator ili raketni potisak. Brzina paljbe iznosi tri granate u deset sekundi te šest granata u minuti ako se koristi učestala paljba u trajanju od tri minute. Pri dugotrajnoj paljbi, AS-90 ispaljuje dvije granate u minuti tijekom jednog sata. U pravilu peteročlana posada, koja se sastoji od zapovjednika, vozača i trojice opslužitelja, ima na zalihi 48 granata i odgovarajući broj potisnih punjenja, a kao sekundarno naoružanje koristi se strojnica L7 kalibra 12,7 milimetara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The Military Curiosity

U vozilo je ugrađena pomoćna pogonska jedinica koja daje energiju elektroničkim sustavima dok je glavni motor ugašen, uključujući rotiranje kupole, cijevi i sustava punjenja, a postoji i autonomni navigacijski sustav sa zaslonima koji upravlja paljbom. Ugrađen je i radar koji mjeri brzinu granate pri izlasku iz cijevi, a koji pomaže u korekciji paljbe. Inače, za postavljanje haubice u položaj paljbe dovoljna je minuta.

UK to transfer Ukraine 30 AS90 SPGs(Self Propelled Artillery)

— WarMonitor???????? (@WarMonitor3) January 15, 2023

Tvrtka Marconi Electronic Systems 1999. je ugovorila nadogradnju AS-90 topom kalibra 52mm radi povećanja dometa, za što je odabran bimodularni južnoafrički sustav punjenja Somchem jer je nudio znatno smanjeno trošenje cijevi. Međutim ovo streljivo nije zadovoljilo sve tražene uvjete pa je projekt prekinut. Također, postoji inačica AS-90D razvijena za pustinjsko ratovanje, a koja uključuje dodatno hlađenje motora i streljiva, dok su gusjenice prilagođene za smanjeno trošenje u pješčanim uvjetima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: JONESMRJONES

Licencu za 'Hrabro srce' kupila je Poljska te je njegovu kupolu ugradila na svoju haubicu Krab, izrađenu na temelju južnokorejskog modela K9 Thunder, dok će britanska vojska, prema sadašnjim planovima, zadržati svoje AS-90 do 2029. godine.

Izvor: tportal.hr/Foto: Screenshot

Izvorni autor: Vanja Majetić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.