Brodosplit za HRM počeo graditi četiri nova ophodna broda

10.08.2020. 09:16:00

Četiri mjeseca nakon potpisivanja ugovora o gradnji četiriju novih obalnih ophodnih brodova za Hrvatsku ratnu mornaricu, u brodogradilištu Brodosplita u ponedjeljak rezanjem limova počinje njihova gradnja. Ugovorena cijena svakog broda je 80 milijuna kuna s PDV-om.

Brodovi dužine 43,16 metara i širine osam metara bit će opremljeni temeljnim naoružanjem svih današnjih obalnih straža. Trup obalno ophodnih brodova bit će sagrađen od čelika povišene čvrstoće AH36, a nadgrađe od aluminijske slitine. Osigurana im je nepotopivost u slučaju naplavljivanja svaka dva susjedna odjeljka u trupu.

Brodovi su opremljeni zaštitom od nuklearno-biološko-kemijskog djelovanja. Bit će opremljeni krmenom rampom i diverzantskom brodicom krutog trupa dužine 7,7 metara za 6 članova posade s propulzijskim dizelskim motorom koji omogućuje brzinu do 40 čvorova. Kapacitet brodova je 16 ljudi, piše Jutarnji list

Ostvaruju brzinu do 29 čvorova. S jednim ukrcajem goriva mogu otploviti 1000 nautičkih milja pri brzini od 15 čvorova. Prilikom potpisivanja ugovora tadašnji ministar obrane Damir Krstičević je rekao da bi prvi iz te serije brodova trebao biti završen 18. rujna 2021., a posljednji u rujnu 2023. godine.

– Prije dvije godine isporučeni prototip obalnog ophodnog broda Omiš svojom je tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama znatno unaprijedio sposobnosti Obalne straže te je redovit u akcijama traganja i spašavanja. Primjerice, u siječnju 2019. pretraživan je akvatorij od Mljeta do Prevlake, a potragu su otežavali nepovoljni vremenski uvjeti, odnosno vrlo jaka bura, zbog čega se u potragu uključila i obalna straža s novim brodom OOB-31 Omiš koji je opremljen aktivnim sustavom za stabilizaciju ljuljanja, koji omogućuje brodu punu operativnost na stanju mora četiri te udovoljavanje NATO-ovim kriterijima za pomorstvenost, što se kod jake bure pokazalo ključnom sposobnošću. Upravo su takvi uvjeti i zadaće razlog zbog kojeg HRM-u trebaju takvi tipovi brodova – priopćili su iz Brodosplita.

Temeljna namjena brodova je ophodnja radi nadzora i zaštita interesa RH na moru. Oni će se koristiti i za potporu otočnom stanovništvu te sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja na moru. Ugovor o gradnji pet obalnih ophodnih brodova između MORH-a i Brodosplita potpisan je još 2014., a prvi brod je trebao biti dovršen u roku od 15 mjeseci. No tijekom gradnje došlo je do izmjene projekta pa je prvi brod pod imenom OOB-31 Omiš mornarici predan tek 2018. godine.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto: MORH / M. Čobanović

Izvorni autor: Jutarnji list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.