Brodovi kineske i ruske mornarice prošli japanskim tjesnacem Tsugaru

19.10.2021. 09:43:00

Deset brodova kineske i ruske ratne mornarice u ponedjeljak je plovilo tjesnacem koji razdvaja glavni japanski otok i njegov sjeverni otok Hokkaido, priopćila je japanska vlada, dodajući da pomno prati takve aktivnosti.

Ovo je prvi put da Japan potvrđuje informaciju o plovidbi brodova kineske i ruske mornarice tjesnacem Tsugaru koji razdvaja Japansko more od Pacifika.

Premda tjesnac spada u međunarodne vode, veze Japana i Kine odavno nagriza spor u čijem je središtu skupina otočića u Istočnome kineskom moru. Teritorijalni spor postoji i između Tokija i Moskve.

“Vlada pomno prati aktivnosti brodova kineske i ruske mornarice u području blizu Japana poput ove”, rekao je zamjenik glavnog tajnika kabineta Yoshihiko Isozaki na redovitoj konferenciji za novinare u utorak.

“I dalje ćemo biti maksimalno angažirani kada su posrijedi nadzorne aktivnosti u vodama i u zračnom prostoru oko Japana”, kazao je.

Glasnogovornik japanskog ministarstva obrane izjavio je da se ne radi o ulasku brodova u japanske teritorijalne vode i da prolaskom kroz tjesnac plovila nisu prekršila međunarodna pravila.

Rusija i Kina su od 14. do 17. listopada održale zajedničke pomorske vježbe u Japanskome moru u sklopu pomorske suradnje dviju zemalja. U vježbama su sudjelovali ratni brodovi i brodovi za potporu iz Ruske pacifičke flote.

Moskva i Peking posljednjih nekoliko godina njeguju međusobno bliskije vojne i diplomatske veze s obzirom na razdoblje u kojem su se odnosi obiju zemalja sa Zapadom pogoršali.

Izvor: n1/ Foto: REUTERS

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.