Bruna Esih: Koliko god paradoksalno zvučalo, upravo bi pobjeda Zorana Milanovića išla naruku HDZ-u; Odazvat ću se pozivu Škore

27.12.2019. 19:46:00

Računica Miroslava Škore, kojemu je za dlaku izmakao drugi krug predsjedničkih izbora, vrlo je jasna. Već je u izbornoj noći, na osnovi više od 460.000 dobivenih glasova, najavio da kreće u formiranje nove političke platforme za suvereniste i domoljube razočarane u Plenkovićev HDZ.

Prvi cilj su, pritom, parlamentarni izbori. Kako to eventualno preslagivanje na desnici i potencijalno svjetonazorsko okrupnjavanje vide u političkoj stranci Neovisni za Hrvatsku, koja po svojoj orijentaciji svakako pripada tom krugu?

Predsjednicu Neovisnih za Hrvatsku Brunu Esih Večernji list je zatekao, kako im je rekla, usred priprema za veliki, zajednički objed šire obitelji, ali im je kratko odgovorila na nekoliko pitanja.

– Svako je pravo gospodina Miroslava Škore da osnuje stranku, ali više od toga teško je komentirati u svjetlu dosadašnjih informacija. No ne čudi me takva njegova odluka ako je konačna jer je, pretpostavljam, ohrabrena aktualnim rezultatima iz prvog kruga predsjedničkih izbora – kaže Esih.

– Međutim, svjedočimo kako svako malo na domaćoj političkoj sceni niče nova stranka u okviru istog ili sličnog biračkog tijela. Neke od njih, mora se reći, bez ikakva dugoročnog plana, programa i širine. To ujedno može i zabrinjavati. Stranka svakako ne može biti “one man show”. Političke bi stranke trebale nastati i opstati na osnovi terena i jasnog organizacijskog ustroja – komentira Esih.

Za eventualnu buduću suradnju s nekom novom strankom pod vodstvom Miroslava Škore ne vidi prepreka.

– Razgovori ne bi trebali biti sporni. Uostalom, nikada i nismo bili a priori protiv bilo koje suradnje. A ako stigne poziv, odazvat ćemo se svakom razgovoru – odgovara čelnica stranke Neovisni za Hrvatsku.

Političarka koja je poznata po dobrim odnosima s aktualnom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović (prije nekoliko godina bila je, recimo, i predsjedničina izaslanica na Bleiburgu) izravno ne odgovara na pitanje ima li preporuku za članove Neovisnih za Hrvatsku i njihove simpatizere kome da daju glas u drugom krugu izbora za predsjednika RH.

– Koliko god paradoksalno zvučalo, a oni upućeniji i naši članovi to dobro znaju, upravo bi pobjeda Zorana Milanovića išla naruku HDZ-u. Štoviše, bila bi to kruna mnogih naizgled zbunjujućih procesa koji se odvijaju unazad godinu dana na domaćoj političkoj sceni – istaknula je Bruna Esih.

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.