U srijedu, 24. siječnja 2024., u 72. godini života, preminuo je Bruno Zorica Zulu, ratni zapovjednik elitne postrojbe Hrvatske vojske Bojne "Frankopan". Njegova smrt ostavila je prazninu u srcima onih koji su ga poznavali, ali njegova ostavština kao karizmatičnog vojnog lidera i heroja Domovinskog rata ostaje neizbrisiva u novijoj hrvatskoj povijesti.

Podrijetlom Rupljanin, Bruno Zorica Zulu potječe iz istog hrvatskog sela u skradinskom zaleđu kao i još jedan slavni hrvatski junak, protuosmanski ratnik, Vuk Mandušić. Njegova životna priča počinje s francuskim iskustvom, gdje se pridružio Legiji stranaca nakon što je pobjegao iz Hrvatske zbog progona tijekom hrvatskog proljeća. Tijekom 19 godina službe u Legiji, stekao je francusko državljanstvo i osnovao obitelj u gradu Nimesu.

Kada je Domovinski rat započeo, Zulu je, zajedno s grupom legionara koji su dezertirali iz Legije stranaca, stigao u Hrvatsku i pridružio se nastajućoj Hrvatskoj vojsci. Uz Iliju Tota, bivšeg legionara, povjerena mu je zadaća formiranja Bojne "Frankopan", specijalne postrojbe Glavnog stožera. Kao dozapovjednik, organizirao je borbene aktivnosti, obuku i osposobljavanje vojnika. Osnovao je obučni centar u šumi Žutica kod Ivanić Grada, gdje su instruktori, uključujući i Francuza Renea Dutruela, provodili komandosku obuku.

Zulu se istaknuo neuobičajenim metodama ratovanja, fokusirajući se na male napadne akcije protiv velikosrpskih agresora. Njegova hrabrost i sposobnost improvizacije bili su od suštinskog značaja u situaciji gdje se Hrvatska branila od brojnog neprijatelja. U jednoj takvoj akciji kod Drenovog Boka, Bojna "Frankopan" uništila je skelu na Savi, željeznički most te neutralizirala velik broj neprijateljskih vojnika.

Zulu je vodio svoje vojnike kroz ključne trenutke Domovinskog rata, hrabreći ih riječima: "Lako je biti heroj u ratu koji dobivaš, no pravi heroji nastaju u situaciji kad se rat gubi." Kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini, Zulu je nastavio borbu protiv velikosrpske agresije i preuzeo zapovjedništvo nad Bojnom "Frankopan" na kupreškoj bojišnici. Unatoč rasformiranju bojne, njegovi vojnici ostali su privrženi kao pripadnici "Frankopana".

Nakon vojne službe u Domovinskom ratu, Zulu je surađivao s Antom Gotovinom u Zbornom području Split. Obojica su bila bivši pripadnici Legije stranaca, što je doprinijelo njihovom razumijevanju i uspješnoj suradnji tijekom operacije "Oluja" 1995. godine. Tri godine kasnije, Bruno Zorica Zulu otišao je u mirovinu, ali njegova hrabrost i naslijeđe ostaju živjeti u srcima onih koji su ga poznavali i u herojskim djelima koje je ostvario u službi Hrvatske vojske.

Kristijan Fereža/PDN

Izvorni autor: Kristijan Fereža/PDN/Foto:Bruno Zorica Zulu/snimka zaslona/Maxportal

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.