Bulj Plenkoviću i Grliću Radmanu: Čije interese štiti hrvatski veleposlanik u Beogradu?

20.04.2021. 09:07:00

“Kad su (Hrvati u Vojvodini) primili prijetnje smrću, hrvatski veleposlanik nije ih ni nazva,o a kamoli nešto poduzeo. Pitanje Andreju Plenkoviću i Grliću Radmanu: Čije interese u Srbiji štiti Hido Bišćević? Njegovo ponašanje je za opoziv!” – poručio je u nedjelju saborski zastupnik Mosta, hrvatski branitelj i kandidat za gradonačelnika Sinja na lokalnim izborima. Bila je to njegova reakcija na zastrašujuće činjenice koja je predstavnik Hrvata u Srbiji, Tomislav Žigmanov iznio u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

Objavu Mira Bulja u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Danas je kod Stankovića u Nedjeljom u 2 gostovao gospodin Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine. Uz prestrašne činjenice koje je iznio o prijetnjama smrću koje Hrvati dobivaju, o Vučiću koji sustavno ignorira prava Hrvata u Srbiji, iznio je i činjenicu da hrvatski veleposlanik u Srbiji Hidajet Biščević nije u godinu i pol dana, otkako je preuzeo mandat, imao sastanak s njim i predstavnicima Hrvata. Da stvar bude gora, kad su primili prijetnje smrću nije ih ni nazvao a kamoli nešto poduzeo. Pitanje Andreju Plenkoviću i Grliću Radmanu: Čije interese u Srbiji štiti Hido Bišćević? Njegovo ponašanje je za opoziv!” – poručio je Bulj.

O ovoj temi s Narod.hr-a uputili smo upit Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

“G. Žigmanov naveo je kako od početka svog mandata hrvatski veleposlanik u Republici Srbiji g. Hidajet Biščević “nije posjetio ključne institucije hrvatske zajednice” u Republici Srbiji. Također je naveo da ni nakon prijetnji smrću koje su primili Hrvati, g. Biščević nije kontaktirao njega kao političkog predstavnika Hrvata niti je javno osudio te prijetnje.

1. Jesu li navedene tvrdnje točne?
2. Ukoliko su točne, kakav je stav Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske prema izostanku komunikacije hrvatskog veleposlanika s hrvatskom zajednicom u Srbiji?
3. Hoće li Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poduzeti određene sankcije prema veleposlaniku Biščeviću zbog izostanka komunikacije s hrvatskom zajednicom?” – upitali smo Ministarstvo. Odgovor još uvijek očekujemo.

Podsjetimo, Hidajet Bišćević imenovan je hrvatskim veleposlanikom u Republici Srbiji 2020. godine, a po stupanju na dužnost sastao se sa srbijanskom ministricom za eurointegracije Jadrankom Joksimović te izjavio kako će njegov mandat biti usmjeren “na podršku europskom putu Srbije”. Pri tom nije spomenuo neriješena pitanja sa Srbijom, kao što je sudbina preko 1900 nestalih iz Domovinskog rata.

Također, podsjetimo da niti aktualni hrvatski ministar vanjskih poslova, Gordan Grlić Radman, kao ni njegova prethodnica Marija Pejčinović-Burić nisu sazvali Povjerenstvo za praćenje pristupanja Srbije EU-u, koje su dužni sazivati prema odredbi iz vremena vlade Tihomira Oreškovića.

Izvor: Narod

Izvorni autor: mt/Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

Autor: