BULJAN FLANDER UPRAVO DALA OSTAVKU: ‘Nisam protiv slobode medija, prekršena je novinarska etika’

23.09.2021. 19:55:00

Nakon odluke Općinskog građanskog suda koji je  prekjučer portalu H-alter odredio privremenu mjeru zabrane objavljivanja tekstova o zagrebačkoj Poliklinici za zaštitu djece i mladih, kao i o ravnateljici te ustanove, Gordani Buljan Flander u javnosti je nastala velika bura, a reagirao je niz institucija države, od političara do kolega novinara koji vjeruju da je riječ o pokušaju cenzure.

Gordana Buljan Flander odbacuje tvrdnje da je riječ o pokušaju cenzure već da je novinarka izvještavala neistinito te da se klinika drugačije nije mogla obraniti.

Komentirajući slučaj za Dnevnik Nove TV, Buljan Flander je upravo podnijela ostavku na tu funkciju te najavila da će nastaviti svoju karijeru nastaviti u privatnom sektoru.

Govorila je o razlozima zbog kojih je od suda tražila zabranu.

”Ja sam tražila privremenu mjeru isključivo za portal H-Alter s obzirom na to da je dva mjeseca pisao vrlo ružne članke, članke koji su bili puni neistina, koji su defamirali rad stručnjaka poliklinike, rad Poliklinike. Pokušali smo na razne načine i davanjem informacija i uredniku i novinarki utjecati na to da imaju prave informacije. Međutim, iz teksta u tekst informacije su bile sve manje istinite. Poslali smo sedam-osam demantija”, kaže.

Kaže da ona nije protiv slobode medija. ”U obrazloženju presude stoji da je ‘mjera donesena jer je novinar povrijedio osnovnu novinarsku etiku i zlouporabila pravo na slobodu medija’. Dakle, ni jedna slobodna nije apsolutna. Možemo razgovarati o tome gdje prestaje sloboda medija i počinje blaćenje stručnjaka i otežavanja rada jedne ovakve ustanove”, navodi Buljan Flander.

Na pitanje što joj točno smeta u seriji objavljenih tekstova, ravnateljica Poliklinike kaže da su ”stvarno pisani zlonamjerno’. ”Na način da blate rad naših djelatnika koji su vrijedno radili sve ove godine, a prikazivani su na način da netko čeka na vratima i otima zlostavljanim mamama djecu, nosi tu djecu ocima zlostavljačima. Prikazivano je da smo mi kuća na čijim nalazima sudovi donose odluke, što nije točno. Prikazivani smo da zbog naših nalaza djeca žive s očevima seksualnim zlostavljačima, što nije istina”, rekla je i predočila dokument za koji tvrdi da pokazuje da je Poliklinika u proteklih pet godina prijavila policiji 982 slučaja zlostavljanja djece.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Pixell

Izvorni autor: N.K./Foto: Davorin Visnjic

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.