Čak 200.000 Hrvata moglo bi imati kraći radni tjedan: A najbolje od svega je – iznos plaće

18.06.2020. 11:00:00

Procjenjuje se da bi se na ovu mjeru potrošilo više od dvije milijarde kuna. Iz Hrvatske obrtničke komore podržavaju ideju, ali smatraju da je uvjetovanje broja zaposlenih diskriminatorno prema manjim obrtima

Čak 200 tisuća radnika mogli bi od idućeg mjeseca raditi kraće za isti novac. Bruse se zadnji detalji nove vladine mjere koja bi trebala biti predstavljena idućeg tjedna, javlja RTL Danas.

70 posto građana podržava mjeru skraćenog radnog vremena

“Podržavam sve što će pomoći onima koji su ostali bez posla ili onima koji rade možda djelomično ili sa smanjenom plaćom”, kazala je za kamere RTL-a Zagrepčanka Sonja, dok Ivan dodaje: ‘Smatram da u krizi koja će nastupiti sigurno najvažnije treba biti očuvati radna mjesta pa makar to značilo smanjivati plaću radnicima ili da država pomogne’.

Prema istraživanju portala Moj posao gotovo 70 posto građana podržava mjeru skraćenog radnog vremena, dok je podjednak broj ispitanika smatra promašenom ili dobrom, ali ne za sebe osobno. 60 posto ispitanika bi kao neradni dan odabralo petak. Mjera još nije potpuno definirana, ali u nacrtu stoji da bi za nju mogli aplicirati oni koji dokažu pad poslovanja 20 posto, a imaju više od 10 radnika. Poslodavci bi radnicima isplaćivali punu plaću, a država bi im naknadno platila radne sate koje radnik ne odradi, maksimalno do 2000 kuna.

“Ideja Vlade RH je u sljedećem periodu kroz tu mjeru skraćenog radnog vremena očuvati gospodarsku aktivnost svih naših pogođenih subjekata i siguran sam da ćemo u tome uspjeti kako smo uspjeli i u prvom valu mjera”, kazao je ministar rada Josip Aladrović.

Očuvanje radnih mjesta

Procjenjuje se da bi se na nju potrošilo više od dvije milijarde kuna. Iz Hrvatske obrtničke komore podržavaju ideju, ali smatraju da je uvjetovanje broja zaposlenih diskriminatorno prema manjim obrtima.

“Mi smo već pripremili dopis prema ministarstvu rada i mirovinskog sustava i tražimo da obrtnici budu uključeni, odnosno svi oni koji imaju i manje od 10 zaposlenih. Svako radno mjesto je važno”, izjavio je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

RTL Danas doznaje da su isti zahtjev prema Aladroviću uputili i sindikati, a poslodavci im neće stajati na putu.

“Ako Vlada ima financijske kapacitete, trebalo bi uključiti sve, apsolutno. Tako da su i ti od 1 do 10, ako je to moguće, također uključeni”, izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Nastavak je ovo politike vlade koja je u krizi naglasak odlučila staviti na očuvanje radnih mjesta. Hrvatska je koronakrizu dočekala s gotovo 138.000 nezaposlenih. Taj broj je već u ožujku počeo rasti da bi u travnju dosegao gotovo 160.000. Svibanj je donio poboljšanje, a takav trend se i nastavlja.

“Od početka svibnja do danas imamo oko 15, 16 tisuća više zaposlenih nego što smo ih imali na početku svibnja”, rekao je ministar Aladrović.

Nova mjera na skraćenog radnog vremena za cilj ima nastavak tog trenda.

Izvor: Priznajem.hr/PDN

Autor: