Čak 87 posto slučajeva korone u Wuhanu ostalo neotkriveno

18.07.2020. 14:09:00

Do 87 posto slučajeva novog korona virusa u Wuhanu između siječnja i ožujka možda je ostalo neotkriveno, navodi se u studiji objavljenoj u četvrtak u britanskom stručnom časopisu Nature. 

Studija, čiji je autor skupina kineskih stručnjaka sa sjedištem u tom gradu iz kojeg je krenula pandemija prošle godine, otkrila je da između 53 i 87 posto infekcija prije 8. ožujka nije bilo identificirano, što potencijalno uključuje asimptomatske i blage slučajeve.

Neuzimanje u obzir tih slučajeva svelo je stopu reprodukcije na samo 0,28. To bi značilo da je u prosjeku bolest s jedne zaražene osobe prešla na manje od jedne osobe, a to je onda ukazivalo da je epidemija pri kraju.

Zapravo je stopa reprodukcije tijekom rane epidemije bila 3,54, prema recenziranom radu, puno veća od one kod SARS-a i MERS-a. 

Ta otkrića ističu "rizik koji predstavljaju neidentificirani slučajevi u promjeni intervencijskih strategija", rekli su autori.

Dijagnostičke smjernice koje je objavila kineska vlada u to vrijeme određivale su da se asimptomatske infekcije, iako potvrđene laboratorijskim testiranjem, ne ubrajaju u "potvrđene slučajeve" sve dok ne pokažu kliničke manifestacije.

To je možda umanjilo percepciju prijetnje te potencijalno smrtonosne bolesti i utjecalo na strategije Kine za suzbijanje širenja covida-19.

Izvor: Dragovoljac.com/PDN/Foto:Dragovoljac.com

Izvorni autor: Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.