Capak: ‘Ako se cijepite AstraZenecom, vjerojatno nećete trebati nositi masku‘

19.02.2021. 16:19:00

Danas je u Hrvatsku stiglo 33.000 doza cjepiva AstraZenece, a do kraja ožujka trebalo bi stići više od 700.000 doza

U Hrvatsku bi idućeg tjedna, kada počinje druga faza cijepljenja protiv covida-19, trebalo stići 23.400 doza Pfizerova cjepiva, 16.800 doza Moderne i 52.658 doza AstraZenece, najavio je u petak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Danas je u Hrvatsku stiglo 33.000 doza cjepiva AstraZenece, a do kraja ožujka trebalo bi stići više od 700.000 doza, ako svi ispune svoje obveze, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Završetak druge faze cijepljenja teško je predvidjeti, budući da u skupinu građana koji dolaze na red za cijepljenje - stariji od 65 godina i kronični bolesnici, ulazi oko 1,3 milijuna ljudi, napomenuo je.

Na pressici Stožera Capak je komentirao izjavu i da reda nema te da je riječ o klasičnom balkanskom poslu. 

- Red se može napraviti kad se kupuju sir i vrhnje, ali takvog reda kada je riječ o cijepljenju ne može biti. Taj plan je nastao još kad se nisu znale količine cjepiva, nisu se mogli predvidjeti viškovi. Ministarstvo zdravstva nije planiralo ni organiziralo cijepljenje ali ga nadgleda. Ako se uoči nepravilnost, naš zadatak je da interveniramo, što smo napravili. Ovakvo masovno cijepljenje se organizira prvi put i mnogi su elementi koje nije bilo moguće predvidjeti. Nastojimo se organizirati u hodu na optimalan način, kaže Beroš.

Capak je odgovorio i na piranje o raspletu situacije nakon što se procijepi dio stanovništva.

- Teško je procijeniti kad će se to dogoditi, ali i kad procijepimo veći dio populacije, problem je što ne znamo koliko traje imunitet kod onih koji su preboljeli covid. Kad naraste broj imunih, bilo da su se cijepili ili preboljeli, neće biti toliko osjetljivih u populaciji da bi se virus mogao širiti i raditi nam probleme. Očekujemo bolju situaciju pred ljeto. AstraZeneca je pokazala da njihovo cjepivo štiti i od transmisije, dakle ako se cijepite time ne možete ni širiti virus. Dakle, ako se cijepite AstraZenecom vjerojatno nećete trebati nositi masku jer vam se virus ne može replicirati na sluznici nosa. Nemamo takvu informaciju za druga cjepiva, rekao je.

Izvor: hina/Foto:Goran Mehkek/Cropix

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.