Capak: Imamo 27 posto manje oboljelih nego u tjednu prije

21.12.2020. 11:28:00

U posljednja 24 sata zabilježeno je 766 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.105. Preminulo je 80 osoba, objavljeno je na press koneferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite

Od početka pandemije testirano je 955.225 osobe, a u protekla 24 sata 4.614. Postotak pozitivnih je 16,60 posto posto, a prosječna dob testiranih je je 44 godine. Postotak pozitivnih u sveukupno testiranim je 27,36 posto i dulje razdoblje je stabilan, rečeno je na press konferenciji.

Preminulo je 80 osoba, a najmlađa je '86. godište i imala je evidentiranu zlouporabu droga.

'Ako usporedimo tjedne brojke, od 15. do 21. 12. imamo 27 posto manje novooboljelih nego u tjednu prije', kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Što se tiče 14.dnevne incidencije, ona je 1.102, odnosno na 25 smo mjestu od 27., kazao je Capak. Višu imaju Luksemburg i Litva. Što se tiče mortaliteta, na 18. smo mjestu od 27. država.

'Naša struka i solidarnost su uspješna formula, pogotovo u ovo vrijeme kada su brojke počele padati. Danas imamo niske brojeve, doduše i mali broj testiranja', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Alemka Markotić progovorila je o novom soju koronavirusa u Velikoj Britaniji. 'Nema još previše informacija. Vidmo da se drugi val razlikuje u Europi po intezitetu, po broju oboljelih i umrlih. Ono što je početka listopada zabilježeno je da je nekoliko sojeva karakterizirano s nekim mutacijama koje su se grupirale u Walesu i oko Londona. Dodatnom analizom je utvrđeno da imaju određene mutacije. Poečla se analizirati situacija za što bi te mjutacije mogle biti odgovorne. Jedan je dio odgovoran za brže vezivanje virusa, to brže vezivanje definitivno je moglo dovesti da se virus brže širi i zabilježeno je brže širenje. Čini se da je kod ovog tipa virus Ro puno brži. No, još uvijek se sve uzima s rezervom', rekla je Markotić.

Jedna mutacija mogla bi biti odgovorna i na utjecaj na imunološki sustav. 'Cijeli niz je mehanizama koji virusi pokušavaju napraviti da bi izbjegli adekvatan imunološki odgovor organizma. Jedna mutacija bi mogla biti odgovorna upravo za takvo nešto.Ono što vidimo je da su teži bolesnici, puno više s upalama pluća. Izgleda da to prelazi u jaku imunološku bolest gdje dolazi do oštećenja endotela, stanica koje oblažu sve naše krvne žile', kazala je.

Kazala je da sada nema dokaza da cjepivo ne bi utjecalo na taj soj i da bi mogao ugroziti učinkovitost cijepljenja.

Izvor: tportal.hr/Foto: Autor: Borna Filić

Izvorni autor: M. Šu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.