Capak: Izvjesno je uvođenje COVID putovnica

09.03.2021. 17:18:00

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak rekao je novinarima da ne postoji covid putovnica već dogovor na nivou EU-a o potvrdi o cijepljenju koja se koristi samo u medicinske svrhe. Za nju još nisu donesene odluke, o tome se razgovara.

- Puno je prerano govoriti još o COVID putovnicama, o tome se razgovara i vrlo je izvjesno da će se to uskoro dogoditi, pojasnio je Capak.

- Svaki proizvođač ima svoju potvrdu o cijepljenju na temelju koje oni prate podatke o učinkovitosti cjepiva, nuspojavama itd, ali to nikako nije COVID putovnica. Dat je zadatak 

ECDC-u da se izradi "smart" pristup za izradu COVID putovnice, temelj će biti iskustva zemalja na osnovu kojih će se dati prijedlog Europskoj uniji, kazao je Capak i dodao da je puno preuranjeno govoriti o izgledu te putovnice. Napomenuo je da se bilateralno razgovara i sa zemljana koje nisu članice EU-a.

Nikad se neće dogoditi da će isključivo putovati osobe koje su se cijepile, već će za njih postojati drugi uvjeti kao što su karantena ili testiranje, kao što je to i do sada. Ne možemo govoriti o diskriminaciji jer ne postoji COVID putovnica, rekao je Capak.

Pravila za turiste iz drugih zemalja

- Hrvatska će razmotriti prednosti i mogućnosti u privlačenju gostiju. Jedan od tih načina je i cijepljenje turističkih djelatnika. Postoji i čitav niz kontroverzi oko toga hoće li se priznavati samo cjepiva odobrena u EU-u ili i ostala. No sasvim je sigurno da će Hrvatska napraviti maksimum napora za zemlje koje su nam emitivne za turiste kako bi oni imali test na COVID, tj. da iz testiramo u Hrvatskoj prije povratka u njihovu zemlju,

kazao je Capak.

Je li ovo treći val?

Kaže da je stuacija u susjednim zemlja i drugim zemljama EU-a teža nego u Hrvatskoj. Uvijek se nešto iz tih zemalja "prelije" i kod nas, ali se nadamo da do toga neće doći i da kod nas brojke neće značajno rasti. Skupa s preboljenjem i cijepljenjem nadam se da ćemo moći pripremiti uspješnu turističku sezonu, kazao je Capak.

- Teško je reći je li ovaj porast rep drugog vala ili početak trećeg. Pratimo situaciju i uvijek možemo aktivirati nove mjere. Ponavljam, skupa s preboljenjem i cijepljenjem, nadamo se da ćemo moći kontrolirati situaciju, rekao je.

Serološka studija

- U četvrtak će studija završiti s oko 1.500 ispitanika iz cijele Hrvatske, različite dobi, a rezultate ćemo objaviti u petak. Preliminarni rezultati su očekivani - imamo oko 25 posto pozitiviteta na IGG antitijela, s tim da još provodimo neutralizacijski test i onda ćemo moći reći koliko je ljudi stvarno imuno na bolest. Sad možemo reći da je to oko jedna četvrtina populacije koja je došla u kontakt s koronavirusom,  rekao je Capak.

- Dobra vijest je da nam rastu količine cjepiva koje nam isporučuju Pfizer, Moderna i AstraZeneca i nadam se da ćemo tijekom sljedećeg

kvartala nadoknaditi ono što smo izgubili tijekom prvog kvartala. Ukoliko Vlada tako odluči, uvijek nam ostaje mehanizam interventnog uvoza ruskog cjepiva. Što se tiče sigurnosti, bilo bi puno bolje da ga registrira EMA. Još uvijek nismo dobili dokumentaciju koju smo zatražili za rusko cjepivo, a kada je dobijemo, možemo razgovarati o mogućnostima, kazao je Capak.

Cijepljenje zdravstvenih djelatnika

- Broj zdravstvenih djelatnika koji se cijepe raste iz dana u dan, a mi ćemo napraviti sve da ih na vrijeme procijepimo, reko je Capak.

Nove mjere?

- Još je prerano govoriti koje će biti mjere od 15. ožujka. U ovom trenutku smatramo da nema prostora za dodatno popuštanje mjera, ali još je puno prerano govoriti o tome, kazao je Capak. Dodao je da je najučinkovitija mjera smanjenje broja okupljanja.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.